Reconversió

HP prepara fins a 9.000 acomiadaments a tot el món

La multinacional compta amb tres centres a Espanya i uns 2.500 empleats, principalment concentrats a Sant Cugat del Vallès

L'empresa pretén fer un gir estratègic a la seva línia de producció i estalviar més de 900 milions d'euros, per al 2022

34381147 591

34381147 591 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Agencias

El fabricant nord-americà d’ordinadors personals i impressores HP eliminarà entre 7.000 i 9.000 llocs de treball a tot el món durant els tres pròxims anys. La reestructuració representa una retallada d’entre el 13% i el 16% de la seva plantilla, que s’acosta als 55.000 empleats, segons ha anunciat la multinacional en un comunicat. A Espanya la multinacional ocupa en tres centres unes 2.500 persones, la majoria d’elles a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Fonts sindicals consultades afirmen desconèixer de moment si els acomiadaments tindran afectació sobre alguna de les tres plantes. 

L’anunci de l’ajustament de plantilla ha sigut una de les primeres mesures adoptades per qui des del pròxim 1 de novembre serà el president i conseller delegat de la companyia, l’espanyol Enrique Lores. La intenció de la multinacional és començar un gir estratègic en la seva línia de producció i reduir la seva dependència dels productes de hardware per potenciar la seva línia de serveis i software.

Per a això HP pretén dur a terme una retallada de plantilla basat en una combinació de baixes voluntàries, jubilacions anticipades i acomiadaments, amb un cost estimat per a la companyia d’uns 911 milions d’euros, dels quals uns 100 milions seran comptabilitzats en el quart trimestre del 2019 i uns altres 500 milions de dòlars en l’exercici del 2020, mentre que la resta es repartirà a parts iguals entre 2021 i 2022. Amb aquestes mesures, que la multinacional de Palo Alto espera completar el 2022, HP calcula que aconseguirà un estalvi anual de costos d’uns 911 milions d’euros per a finals de 2022.

Sant Cugat, el principal centre a Espanya

El principal nucli de producció d’HP a Espanya és a Sant Cugat del Vallès, on són ocupades al voltant de 2.200 persones entre dos centres annexos, segons càlculs sindicals. I a Madrid en té un altre amb 250 empleats. Des de CCOO afirmen desconèixer el detall sobre com afectarà la reestructuració anunciada a aquests centres i per això han sol·licitat una reunió extraordinària del comitè d’empresa a nivell europeu.

Notícies relacionades

«Aquí a Espanya HP està molt ben posicionada, a diferència d’altres empreses del sector la producció de les quals sí que s’està quedant més descatalogada», comenten des del sindicat. El passat 11 de febrer es va inaugurar a la Zona Franca de Barcelona el primer incubador d’Europa centrat exclusivament en la impressió 3D, per a ‘start-ups’, pimes i microempreses. Una estructura, concebuda dins del Pacte Nacional per a la Indústria, i que fonts del sector van assenyalar en el seu moment que HP seria una de les empreses que més es beneficiarien dels projectes i idees que sorgissin d’aquest centre.

«Estem prenent mesures audaces i decisives a mesura que ens embarquem al nostre pròxim capítol», va declarar el pròxim president de la multinacional, Enrique Lores, en el comunicat d’anunci de les retallades de plantilla. En el conjunt dels nou primers mesos del seu any fiscal, HP va obtenir un benefici de 2.497 milions d’euros, el 28,7% menys que els 3.059 milions d’euros del mateix període de l’exercici anterior; mentre que els ingressos es van incrementar el 0,6%, fins als 39.163 milions d’euros.