mercats

La borsa registra la seva pitjor caiguda en dos anys

Els inversors s'abonen al pessimisme pels mals resultats econòmics que apunten a una desacceleració global intensa

06/07/2018 Bolsa de Madrid

06/07/2018 Bolsa de Madrid / Ã"SCAR DEL POZO/EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts

La borsa ha registrat aquest dimecres un descens del 2,77%, la caiguda més gran des del 4 d’octubre del 2017, que l’ha portat a perdre la cota dels 9.000 punts, amb tots els mercats internacionals en negatiu en resposta a dades econòmiques tant a Europa com als EUA que abonen la desacceleració.

El principal indicador del mercat, l’Ibex 35, s’ha anotat una retallada de 253,70 punts, el 2,77%, el pitjor descens des de fa dos anys. Ha tancat en 8.912,20, amb la qual cosa perd els 9.000 punts que havia recuperat a principis de setembre i el guany anual es queda en el 4,36%. 

El detonador de les fortes vendes han sigut les dades dels PMI (indicador de l’evolució de la indústria manufacturera) tant a Europa com als EUA, que ja van castigar ahir els índexs perquè van quedar molt per sota de les previsions dels analistes, cosa que sembla apuntar que l’economia global entra en un període de vulnerabilitat. 

Wall Street va tancar dimarts amb una retallada de l’1,28% i aquest dimecres queia en el moment de tancament dels mercats a Espanya un 1,86%. 

Totes les borses europees han tancat amb forts descensos: A Londres –que a les preocupacions globals suma les seves pròpies, amb l’embolic del ’brexit’– ha caigut el 3,23%, la retallada més gran des del gener del 2016. 

París i Frankfurt registren la segona pitjor caiguda de l’any, amb pèrdues del 3,12% i 2,76%, respectivament, i Milà marca el pitjor resultat de l’exercici, amb un descens del 2,87%. 

Les dades europees dels PMI ja havien caigut malament en la sessió de dimarts en els mercats, especialment els d’Alemanya, que estan molt per sota dels 50 punts, la cota que indica si una economia és en desacceleració (per sota d’aquest nivell) o a l’alça (per sobre). 

L’alarma es va escampar amb més força als EUA perquè allà els resultats dels PMI van ser molt pitjors de l’avançat pels analistes, amb la seva pitjor marca en una dècada. 

Donald Trump va tornar a carregar contra la Reserva Federal i contra el seu president, Jerome Powell, que culpa de la debilitat del sector manufacturer i de la fortalesa del dòlar, que castiga les exportacions. «Patètics», «no en tenen ni idea», va dir en el seu compte de Twitter. 

L’acumulació de dades negatives en els PMI a tot el món fa que alguns analistes parlin ja de recessió industrial global, com assenyala Juan Ignacio Crespo, analista del Fons Multicicles Global de Renta4, i a d’altres a recomanar molta cautela en la inversió, segons els experts de PIMCO consaultats per Efe. 

S’hi uneixen els dubtes en el terreny polític, amb tot obert sobre el final del ’brexit’, per al qual el primer ministre, Boris Johnson, ha enviat una nova proposta a Brussel·les per a un acord. 

Notícies relacionades

En el mercat de divises, la lliura acusa el moment confús que viu el Regne Unit i mostra volatilitats més pròpies d’economies emergents en tant que l’euro ha guanyat terreny contra el dòlar i es creua a 1.095 (1,093 la vigília). 

El bo espanyol a 10 anys es paga al 0,163%, una mica per sobre de dimarts, i l’alemany a aquell mateix termini cotitza al -0,550% (0,568% anterior) amb la prima de risc en 71 punts bàsics.