competència

La CNMC investiga diversos bancs pels seus caixers

Les entitats hi haurien impedit l'accés a diversos competidors en condicions favorables

La institució va realitzar inspeccions a les seus de diverses empreses durant tres dies la setmana passada

2
Es llegeix en minuts
P. A.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha anunciat aquest dilluns que ha obert una investigació a diversos bancs per possibles pràctiques anticompetitives en la seva xarxa de caixers. Aquestes entitats, pel que sembla, han denegat de manera «sistemàtica i injustificada» l’accés a aquests a alguns competidors en les condicions favorables que oferien a d’altres. La pràctica s’hauria desenvolupat durant «diversos anys» i fins a l’actualitat amb l’objectiu de «perjudicar la capacitat competitiva de determinades entitats». 

La institució ha explicat que entre dimecres i divendres de la setmana passada va realitzar inspeccions a les seus de diverses empreses, tant en entitats bancàries com en administradores de xarxes de caixers. Les inspeccions formen part de la investigació oberta arran de la recepció d’una denúnciai la CNMC ha volgut emfatitzar que suposen un «pas preliminar» en les indagacions i no prejutgen la culpabilitat de les companyies. Si es troben indicis de pràctiques anticompetitives, s’obrirà un expedient sancionador.

El març del 2015 va saltar pels aires el sistema multilateral tradicional pel qual els bancs compartien els caixers a canvi d’una taxa fixa prèviament pactada entre si. CaixaBank va decidir passar a cobrar dos euros als no clients que traguessin diners en la seva xarxa i Santander i BBVA li van seguir els passos. La resta d’entitats van arribar a acords entre si amb comissions menors, amb dos grans pactes: l’acord Euro6000 (les antigues caixes, menys Bankia, i Bankinter) i el conegut com a tripartit (Bankia, Sabadell i Euro6000). Les entitats més petites que no pertanyien a aquests grups, com ara ING i Wizink, van arribar a alguns pactes puntuals més limitats i és probable que alguna d’aquestes sigui la que ha presentat la denúncia.

Molt greu

Els acords entre competidors, ha apuntat l’organisme presidit perJosé María Marín Quemada, constitueixen unainfracció molt greude la legislació de competència, que pot comportar multes defins al 10% del volum de negocitotal de les empreses infractores. La investigació dels càrtels és una de les prioritats d’actuació de la CNMC, atesa l’especial gravetat de les seves conseqüències sobre els consumidors i sobre el correcte funcionament dels mercats.

Notícies relacionades

Per a això es compta, entre d’altres, amb elPrograma de Clemència, que permet a les empreses que formen part d’un càrtel beneficiar-se de l’exempció del pagament de la multa, sempre que aportin elements de prova que possibilitin a la CNMC la seva detecció, o d’una reducció de l’import de la multa que pogués imposar-se-li, si aporta informació amb valor afegit significatiu.

La CNMC disposa, a més, d’unaplataforma ‘online’ de col·laboració ciutadanaper a la detecció de càrtels. Mitjançant aquesta plataforma es pot aportar informació anònima sobre eventuals acords secrets entre empreses competidores per a la fixació de preus o altres condicions comercials, el repartiment dels mercats o dels clients.

Temes:

Bancs