FALLIDA DE THOMAS COOK

Comença la repatriació de britànics més important des de la segona guerra mundial

Aquest dilluns comença la tornada al Regne Unit dels més de 150.000 afectats després del col·lapse de l'empresa de turisme Thomas Cook

zentauroepp45172944 cook palma180924131614

zentauroepp45172944 cook palma180924131614 / Paul Hanna

3
Es llegeix en minuts
Efe / Londres

L’Autoritatd’Aviació Civil del Regne Unit (CAA, en anglès) ha iniciat aquest dilluns la repatriació de britànics més important –més de 150.000– des de la segona guerra mundial després del col·lapse de l’empresa de turisme Thomas Cook.

El grup va entrar en suspensió de pagaments al no prosperar diumenge les negociacions d’emergència amb el seu principal accionista, el conglomerat xinès Fosun, després que els bancs exigissin un fons addicional de 200 milions de lliures (uns 227 milions d’euros) per fer front als mesos d’hivern. Després que Thomas Cook comuniqués aquesta matinada que deixava d’operar, 105 avions van quedar a terra, mentre que 600.000 persones –de les quals 150.000 són britànics– han quedat atrapats en 51 destinacions turístiques de 17 països.

En el cas d’Espanya, la repatriació es farà d’Alacant, Almeria, Girona, Reus, Eivissa, Menorca, Palma, Fuerteventura, Gran Canària, Lanzarote i Tenerife, segons l’aviació civil. Els destins més nombrosos corresponen a Grècia, amb Corfú, Irakleion, Kalamata, Kavala, Kefalonia, Kos, Mykonos, Mytelene, Preveza, Rodas, Santorini, Skiathos i Zahkynthos. Les altres destinacions són Bourgas i Varna (Bulgària), Split i Dubrovnik (Croàcia), Varadero, Holguín i Cayo Coco (Cuba), Làrnaca i Paphos (Xipre), Punta Cana (República Dominicana), Hurghada i Marsa Alam (Egipte), Nàpols (Itàlia), Montego Bay (Jamaica), Malta, Cancún (Mèxic), Marraqueix (Marroc). També Faro (Portugal), Enfidha (Tunísia); les ciutats turques d’Antalya, Bodrum, Dalaman i Izmir, i les nord-americanes de Las Vegas, Los Angeles, Nova York, Orlando i San Francisco.

La fallida de Thomas Cook afecta també els seus 22.000 empleats, dels quals 9.000 corresponen al Regne Unit. La companyia, que acumulava anys en serioses dificultats financeres, venia paquets turístics a 19 milions de clients a l’any a 16 països, per la qual cosa hi ha afectats a nivell global.

Fins al 6 d’octubre

El procés per repatriar els britànics començarà avui i durarà fins al 6 d’octubre, i es calcula que serà el doble dels esforços fets l’octubre del 2017 quan l’aerolínia Monarch va col·lapsar, la qual cosa va obligar la CAA a posar a l’aire 567 avions per repatriar unes 84.000 persones. La CAA va indicar que ha començat a contactar amb els hotels on hi ha els clients de Thomas Cook per informar-los que el cost del seu allotjament serà assumit pel Govern. «Totes les reserves de Thomas Cook, inclosos els vols i les vacances, han sigut cancel·lades», ha afegit la CAA. 

El director de política de la CAA, Tim Johnson, ha demanat als clients de Thomas Cook que tenien previst viatjar aquest dilluns que no vagin a l’aeroport perquè els vols estan cancel·lats. «Per a aquells que no han començat les seves vacances, publicarem detalls com ara reclamar el reemborsament a la pàgina web no més tard de dilluns vinent», va precisar Johnson. 

El conseller delegat de Thomas Cook, Peter Frankhauser, ha donat a conèixer la notícia aquesta matinada en un comunicat llegit davant de les càmeres de televisió, després que fracassessin tots els esforços per mantenir operatiu el grup, que al maig va registrar unes pèrdues de 1.500 milions de lliures (1.680 milions d’euros) corresponents a la primera meitat del seu any fiscal.

«Malgrat enormes esforços durant diversos mesos i altres negociacions intenses en els últims dies, no hem pogut aconseguir un acord per salvar el nostre negoci», ha dit Frankhauser. «Ha sigut un privilegi haver liderat Thomas Cook. És profundament angoixant per a mi que no hagi sigut possible salvar una de les marques de viatge més estimades», ha subratllat.

Notícies relacionades

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va dir als mitjans a l’avió que el va portar als EUA que el Govern farà tot el que pugui per repatriar els seus ciutadans. «Els nostres pensaments estan amb els clients de Thomas Cook, els turistes que ara afronten dificultats per tornar a casa. Farem tot el que puguem per portar-los a casa», ha afegit. També va demanar una investigació sobre el col·lapse a fi d’assegurar que els operadors turístics estiguin més protegits i evitar que es repeteixi una caiguda com la de Thomas Cook.

El grup esperava concloure amb Fosun un rescat estimat en 900 milions de lliures (1.023 milions d’euros) però va ser retardat per l’exigència dels bancs –com el RBS i el Lloyds– de comptar amb noves reserves de cara a l’hivern.