600.000 turistes penjats després de la fallida del grup de viatges Thomas Cook

L'enfonsament de la companyia obliga el Regne Unit a una enorme operació de repatriació

La companyia ha cancel·lat 46 vols amb origen o destinació Espanya aquest dilluns

zentauroepp50015001 thomas cook190923114142

zentauroepp50015001 thomas cook190923114142 / CATI CLADERA

4
Es llegeix en minuts
Efe / Sara Ledo

El grup de viatges Thomas Cook, amb 178 anys d’història, va entrar en suspensió de pagaments després d’haver fracassat les negociacions d’emergència amb el seu principal accionista i creditors a fi de trobar un rescat, segons va confirmar aquest dillunsl’Autoritat d’Aviació Civil (CAA).

 

La companyia, que ocupa 22.000 persones –9.000 al Regne Unit– «ha cessat les seves operacions amb efecte immediat», segons va indicar el regulador en un comunicat, i té actualment 600.000 turistes a l’estranger, dels quals150.000 turistes són britànics, que esperen ser repatriats.

L’empresa no ha pogut assegurar els 200 milions de lliures (uns 227 milions d’euros) que necessitava com a fons extra per poder garantir la seva supervivència després d’una jornada completa de reunions crucials mantingudes a Londres. «Totes les reserves del Grup Thomas Cook, que inclouen els vols i les vacances, han sigut cancel·lades», va apuntar la CAA en la nota.

El Govern espanyol ja s’ha posat en contacte amb el britànic, segons ha informat aquest dilluns la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme. Reyes Maroto ha assegurat que el Govern britànic els ha garantit la repatriació de tots els turistes. «Els que estiguin als hotels espanyols que estiguin tranquils, comptaran amb totes les garanties, això és el que ens transmet el Govern britànic», va assegurar Maroto, que va afegir que, en cas d’algun problema puntual, l’Executiu espanyol s’encarregarà de la repatriació. 

El Govern convocarà en els pròxims dies una reunió amb les comunitats autònomes i els hotelers per coordinar tota la tasca de la fallida. Entre les comunitats autònomes més afectades hi ha les Canàries, les Balears, Andalusia i Catalunya, segons la ministra. De moment no hi ha xifres oficials, però el Govern de les Canàries assenyala en un tuit que a la regió hi ha en aquests moments entre 25.000 i 30.000 clients de l’agència britànica, mentre que a les Balears en serien prop de 15.000, segons la Secretaria d’Estat de Turisme. 

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, afegia a la xarxa social que està en contacte directe amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, davant d’un «assumpte transcendental que requereix d’un pla de contingència». El Govern de les Canàries i els ajuntaments se citaran avui per abordar la crisi de Thomas Cook, que, adverteixen, els afectarà «notablement».  

Aquest dilluns s’han cancel·lat 46 vols de Thomas Cook amb origen o destinació Espanya (23 de sortida i 23 d’arribada), sense que cap afecti Catalunya, segons ha informat Aena. 

Programa de repatriació

El Govern britànic ha disposat que s’iniciï un programa de repatriació durant les pròximes dues setmanes, que començarà avui i durarà fins al6 d’octubre a fi de retornar els turistes d’aquest país al Regne Unit.

«A causa del nombre sense precedents de clients britànics que actualment estan de vacances i que han resultat afectats per la situació, la CAA ha assegurat una flota d’avions de tot el món per portar els passatgers de tornada al Regne Unit», va assenyalar la CAA en la nota.

Alguns dels passatgers que es troben en «un petit nombre de destinacions» podrien haver d’agafar vols comercials alternatius als del programa implementat per l’Autoritat d’Aviació Civil.

Esperar abans d’anar a l’aeroport

També s’adverteix que a causa de la «significativa magnitud de la situació» serà «inevitable» que es produeixin algunes «alteracions» i es demana als clients britànics a l’estranger que no viatgin als aeroports fins a tenir els seus vols de tornada al Regne Unit confirmats.

«Els clients de Thomas Cook al Regne Unit que han de viatjar no haurien d’anar a l’aeroport, ja que tots els vols cap al Regne Unit han sigut cancel·lats», va alertar la CAA.

Per la seva banda, el ministre de Transport britànic, Grant Shapps, va anunciar que l’Executiu i la CAA disposaran «dotzenes» de vols xàrter per traslladar de manera gratuïta a casa els clients afectats.

Aquest titular, que va considerar que el col·lapse de l’operador és una «notícia molt trista per als empleats i els turistes», va dir que l’Executiu també cobrirà els costos d’allotjament dels clients que disfrutaven de paquets vacacionals.

«Enorme tasca»

«Però la tasca és enorme, es tracta de l’operació de repatriació més important de la història britànica [des de la segona guerra mundial]», va apuntar Shapps, que va alertar, així mateix, que hi haurà «problemes i retards».

Notícies relacionades

Thomas Cook, que opera a 16 països, compta amb 105 avions i té 200 hotels i complexos hotelers amb la seva marca, segons la seva web, havia previst segellar aquesta setmana un paquet de rescat amb el conglomerat xinès Fosun, estimat en 900 milions de lliures (1.023 milions d’euros). Per la seva part, la filial alemanya del grup, Condor, ha anunciat que continuarà operant vols amb normalitat després de sol·licitar un préstec pont garantit per l’Estat, que està sent revisat pel Govern Federal.

No obstant, va ser retardat per l’exigència dels bancs –com RBS i Lloyds– de comptar amb noves reserves de cara a l’hivern, que la firma no ha sigut capaç d’aconseguir.