CRÈDITS PER A VIVENDA

¿Què és l'IRPH? Tres claus per entendre el qüestionat índex d'hipoteques

1
Es llegeix en minuts

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Maciej Szpunar, va obrir el setembre la porta que els tribunals espanyols anul·lessin els contractes hipotecaris referenciats a l’IRPH, al qual estan vinculats mig milió d’hipoteques o el 10% dels crèdits concedits a Espanya, si determinaven que les entitats bancàries no van actuar amb transparència. Aquest dimarts, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha decidit seguir la seva recomanació al dictaminar que el polèmic índex no està exclòs de l’àmbit d’aplicació de la directiva sobre clàusules abusives i que pot ser controlat per la justícia espanyola.

1. ¿Què és l’IRPH?

L’IRPH  és un índex oficial, elaborat pel Banc d’Espanya des de fa 25 anys. Va deixar de publicar-se el novembre del 2013. Es calcula amb la mitjana d’interès dels préstecs hipotecaris que concedeixen els bancs. És el segon índex més utilitzat en préstecs variables per a vivenda, per darrere de l’euríbor, que s’estableix segons els tipus  dels préstecs entre els bancs.

2. ¿Per què hi ha aquesta referència als tribunals?

Notícies relacionades

Les denúncies van començar el 2013, quan l’euríbor va començar a baixar fins al 0%. Per la seva part, l’IRPH es va estabilitzar entorn del 2%. Segons càlculs d’entitats com Asufin, el sobrecost seria entre els 200 i els 300 euros mensuals. Quan les hipoteques amb euríbor van arribar a més del 5% el 2008, es va vendre com una referència més estable, però després sempre ha sigut una referència més alta. 

3. ¿Quant pot costar a la banca una fallada negativa?

Els bancs haurien de tornar entre 3.000 i 44.000 milions d’euros als afectats en cas d’una sentència desfavorable i en funció de la retroactivitat que s’estipulés. D’aquí ve aquest enorme ventall. La banca ha donat a conèixer la seva exposició a aquests préstecs i té un saldo viu d’uns 18.000 milions d’euros lligats a aquesta referència, és a dir, que té crèdits amb aquesta referència per aquest import, amb més d’un milió de clients afectats.

Temes:

Hipoteques Bancs