21 febr 2020

Anar al contingut

CONFLICTE LABORAL AL PRAT

El personal de seguretat de l'aeroport de Barcelona compleix un mes en vaga

Els treballadors han denunciat l'empresa per presumpta vulneració del dret de vaga

Efe

09/08/2019 Control de seguridad del Aeropuerto de Barcelona durante la huelga de los trabajadores de Trablisa

09/08/2019 Control de seguridad del Aeropuerto de Barcelona durante la huelga de los trabajadores de Trablisa / EUROPA PRESS (Europa Press)

El personal de seguretat de l’aeroport de Barcelona compleix un mes en vaga aquest dilluns, després d’iniciar l’aturada indefinida el 9 d’agost per reclamar millores salarials i laborals.

Els vaguistes demanen que se’ls compensi la sobrecàrrega de feina amb un plus d’un euro per hora treballada, formació, complir la paritat entre els treballadors i garantir descansos.

Els empleats de Trablisa, adjudicatària del servei de seguretat al Prat des del juny del 2018, han mantingut la vaga indefinida i de 24 hores amb uns serveis mínims del 90% decretats per la Delegació del Govern a Catalunya i que els vaguistes han qualificat d’abusius.

Sense acord

El comitè de vaga ha denunciat davant dels jutjats del Prat de Llobregat (Barcelona) que durant la protesta hi ha hagut suposades anomalies en els protocols dels filtres de seguretat i vulneracions del dret de vaga.

També han denunciat davant de la Inspecció del Treball que l’empresa presumptament ha portat empleats d’altres ciutats per cobrir els llocs dels treballadors que secunden la convocatòria de vaga, i esperen resposta a la demanda.

L’assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, ha explicat aquest cap de setmana a Europa Press que segueixen a l’espera que Aena dipositi les imatges de les càmeres de seguretat al jutjat per verificar els fets que denuncien.

Giménez també ha criticat que, després de dues reunions de mediació infructíferes, la Generalitat ho considerés un conflicte sense acord: «Sent una vaga indefinida, podrien haver fet més esforços», i ha advertit que els treballadors mantindran la convocatòria.

Estiu calent

La protesta indefinida dels empleats de Trablisa ha coincidit aquest estiu amb altres convocatòries de vaga a l’Aeroport de Barcelona - el Prat.

El personal de terra d’Iberia va parar el 27 i 28 de juliol i, després de no aconseguir els seus objectius, va tornar a la vaga els dies 24, 25, 30 i 31 d’agost.

Els empleats d’Iberia, que han anunciat que no descarten més convocatòries, critiquen la falta de personal i la inestabilitat laboral en la companyia, per la qual cosa demanen que els treballadors a temps parcial passin a tenir un contracte indefinit.

També ha anat a la vaga aquest estiu el personal de cabina de l’aerolínia Ryanair, com a protesta per l’anunci del tancament de les bases de Girona, Las Palmas, Tenerife Sud i Lanzarote.

Els sindicats consideren que el tancament de les bases serà una manera de precaritzar les condicions laborals en l’aerolínia, per la qual cosa han convocat vaga per a 10 dies de setembre: 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29.

Malgrat les convocatòries simultànies de vagues, a l’aeroport del Barcelona s’ha mantingut la normalitat i les cues no han superat l’habitual en temporada alta.