segons l'ism

L'activitat manufacturera dels EUA es contreu per primera vegada des del 2016

L'indicador s'ha situat en el 49,1% des del 51,2% del mes anterior

zentauroepp1874560 a worker walks past a row of the new duratec v 6 engines han190903170558

zentauroepp1874560 a worker walks past a row of the new duratec v 6 engines han190903170558 / TONY DEJAK

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Washington

L’activitat del sector manufacturer dels EUA va experimentar a l’agost la seva primera contracció des del gener del 2016, segons la dada publicada per l’Institut de Gestió de l’Oferta (ISM), que es va situar en el 49,1% des del 51,2% del mes anterior.

L’indicador corresponent a les noves comandes va baixar el 47,2% des del 50,8% del juliol, mentre que la dada de producció va retrocedir fins al 49,5%, davant el 50,8% del mes anterior. Per la seva banda, l’indicador d’ocupació va empitjorar fins al 47,4% des del 51,7% de la lectura del juliol i la dada de preus es va situar en el 46%, un increment de nou dècimes en relació amb el 45,1% del juliol.

"Els enquestats van expressar una mica més de preocupació per les turbulències comercials entre els Estats Units i la Xina", va declarar Timothy Fiore, president de l’ISM, que va apuntar que els participants en la consulta van notar ajustaments aen la cadena de subministrament com a resultat del trasllat de fàbriques des de la Xina.

Una lectura de l’indicador ISM superior al 50% implica que el sector registra una expansió de l’activitat, mentre que una lectura inferior a aquest llindar representa una contracció de l’activitat.

En aquest sentit, segons un informe del Consell Empresarial Xinès i Nord-Americà, del qual formen part més de 200 empreses, incloses multinacionals com Apple, Amazon, The Walt Disney Company o Walmart, el 13% de les empreses nord-americanes amb presència a la Xina han abandonat el país o planegen fer-ho, després de la recrudescència de la guerra comercial entre les dues economies més potents del món. D’aquesta manera, el 3% de les empreses nord-americanes que operen a la Xina retornaran als EUA, mentre que un 10% abandonarà totalment o parcialment el gegant asiàtic per traslladar-se a un altre país.

Aquest percentatge resulta lleugerament superior al que es registrar el 2018, quan el 10% d’empreses nord-americanes a la Xina va decidir mudar-se a una altra localització. En concret, el 4% va decidir retornar als EUA i un 6% va buscar un altre país com a destií de les seves operacions.

Notícies relacionades

D’altra banda, el 17% de les empreses nord-americanes a la Xina van expressar la intenció de reduir les seves inversions al país, davant el 8% que va respondre així a l’enquesta del 2018.

El 23 d’agost, en un nou capítol en l’escalada de tensions entre els EUA i la Xina, el president nord-americà, Donald Trump, instava les multinacionals nord-americanes a abandonar la Xina i traslladar les seves fàbriques als EUA.