Innovació renovable

Un molí de vent sense aspes

Una 'start-up' espanyola desenvolupa una patent per crear el primer aerogenerador sense aspes

Entre les seves bondats: el baix manteniment d'equip, cost i impacte mediambiental

vortex

vortex

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Un molí de vent sense aspes. Aquesta és la idea sobre la qual treballa l’‘start-up’ Vortex per crear energia amb vent però de forma alternativa. Es tracta d’un ‘aerogenerador’ format per un cilindre fix vertical sobre una barnilla elàstica encastada al terra que, en comptes de rotar, oscil·la amb un moviment suau i silenciós que, segons els seus creadors, no suposa una amenaça mediambiental.  A més, el seu cost i manteniment són mínims. 

¿Com funciona? L’explicació teòrica es basa en el mateix fenomen que va motivar el famós col·lapse del pont Tacoma Narrows el 1940: la longitud d’ona del vent coincideix amb la longitud d’ona de l’estructura, de manera que totes dues es compassen i entren en ressonància, és a dir, es crea una vibració que provoca l’oscil·lació del pont. Tot i que, aquest fenomen és similar a altres exemples com el d’una copa de vidre que es trenca per una determinada nota de veu.

Però va ser arran de veure un vídeo sobre el pont nord-americà quan se li va encendre l’espurna de la inspiració al seu creador, David Yañez. Aquest enginyer va decidir utilitzar aquesta oscil·lació per crear energia mecànica que després es convertís en elèctrica a través d’un alternador. Vortex també dissenya l’alternador que integra bobines i imants permanents sense engranatges, eixos o lliscaments, cosa que permet reduir el manteniment i eliminar la necessitat de lubricació.

Notícies relacionades

El finançament del projecte procedeix de capital privat i del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea. A més, compten amb socis com el Barcelona Supercomputing Center, entre d’altres. Però l’inici no va ser fàcil, Yañez explica que van haver de fer desenes de prototips –una cosa que van poder fer gràcies a les impressores 3D– en túnels de vent –eina formada per unes taules amb forma de calaix amb uns ventiladors que simulen el vent–, per provar diferents formes i mides. “De fet, la idea va sorgir de forma horitzontal, però l’ideal és que fos vertical per recollir vents amb una mica de força”, confessa. 

Aquest aerogenerador sense aspes encara està en fase de desenvolupament i no es comercialitza, però volen fer-ho. En principi, la seva potència estaria dirigida al mercat residencial i l’energia distribuïda, tot i que no descarten altres opcions en el futur. “La idea és continuar creixent perquè cada vegada siguin més grans i que un dia superi altres nínxols”, afegeix Yañez. L’objectiu, de moment, és tenir la mateixa funció que els panells solars. ¿La seva carta? El manteniment de l’equip, el cost i l’impacte mediambiental seria mínim, diuen.