Disputa mundial

El fundador de Huawei crida a la guerra «O vida o mort»

La companyia xinesa conjura els seus empleats per superar amb la seva creativitat i esforç la crisi internacional que passa

zentauroepp47019625 huawei ren zhengfei190520143203

zentauroepp47019625 huawei ren zhengfei190520143203 / FABRICE COFFRINI

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La guerra comercial empeny a l’abisme el gegant tecnològic Huawei. El seu fundador i president, Ren Zhengfei, ha alertat que la companyia passa per un "moment de vida o mort" en una arenga a les tropes d’aroma churchellià. El missatge ha arribat diàfan: els temps exigeixen sang, suor i llàgrimes.

El septuagenari Ren va esgotar les metàfores bèl·liques en el seu comunicat intern d’avui. "Si no pots fer la teva feinal, aparta’t i deixa espai perquè el tanc continuï avançant. Seràs benvingut si acudeixes al camp de batalla, necessitem gent amb determinació", afirma. També anuncia una nova política empresarial per bregar amb els pusil·lànimes: "Formeu un esquadró per explorar nous projectes i sereu recompensats amb augments o, altrament, els vostres salaris seran revisats a la baixa cada tres mesos". Els enginyers de Huawei estan entre els més ben pagats del sector, però també entre els més exigits.

Les instruccions de Ren arriben després que Washington concedís a Huawei tres mesos de gràcia per comprar components nord-americans i, d’altra banda, afegís 40 unitats de la matriu a la llista negra. La companyia assumeix que les turbulències polítiques no finalitzaran aviat i que, com a epítom de l’auge tecnològic xinès, continuarà col·leccionant bufetades de Washington.

L’empresa de Shenzhen s’ha vist atrapada en la fragorosa guerra comercial. No abunden els precedents d’un assetjament similar: una onada d’insídies que la dibuixa com una amenaça a la seguretat global, la prohibició d’accés a la tecnologia nord-americana i la pressió aclaparadora a governs perquè s’afegeixin al boicot. Ren, un antic enginyer de l’Exèrcit, ha descrit la seva companyia com una avioneta que continua en l’aire amb el fuselatge perforat pels impactes enemics. La icònica fotografia de l’Ilyushin-dos és ubiqua a la seva seu de Shenzhen.

Sense danys ressenyables... fins ara

Les dades de l’últim semestre suggerien que Huawei suportava els embats nord-americans sense danys ressenyables. La companyia va registrar un augment en els seus ingressos del 23%, però la lletra petita descobreix les fugues de combustible. El creixement va ser fulgurant fins que Trump va incloure Huawei el 16 de maig en la llista prohibida i més alentit després. Les vendes de mòbils, la dada més esperada, van augmentar un 24% perquè el patriotisme del mercat intern va absorbir l’onada de pànic global que va desencadenar la prohibició d’utilitzar el sistema Android i altres aplicacions.

Les xifres brutes, ha assumit Ren, no reflecteixen la situació real. La tecnologia 5G és el sector estratègic del futur però avui el 45% dels seus ingressos encara arriben de la seva divisió de consumidors. La reputació mundial no es recuperarà a curt termini i Huawei ha alleugerit els tràmits per perfeccionar la seva alternativa a Android. La companyia va presentar el seu sistema HarmonyOs el mes passat després que 10.000 enginyers treballessin en torns de 24 hores però queda pendent l’ecosistema d’aplicacions.

Objectiu: Dominar el món

Trump ha dit que un acord comercial amb la Xina afluixaria la seva pressió sobre Huawei i milloraria les perspectives judicials de la filla de Ren, sotmesa a un procés d’extradició al Canadà. El fundador ha desdenyat aquests favors si exigeixen un pacte perjudicial per al seu país. "Potser la meva filla pateixi més, però no vull que la gent pobra de la Xina sigui sacrificada en nom de la supervivència i desenvolupament de Huawei", ha dit.

Notícies relacionades

La companyia assegura que la crisi l’ha millorat. Ha sacrificat divisions marginals per centrar-se en les substancials i accelerat el desenvolupament de tecnologia pròpia per minimitzar la dependència externa. Huawei va invertir l’any passat quinze mil milions en investigació, més que rivals nord-americans com Apple o Microsoft.

Ren ja veu l’horitzó després de la travessia bèl·lica. "En tres o cinc anys, per les venes de Huawei correrà sang nova. Després de sobreviure al moment més crític de la Història, un nou exèrcit haurà nascut. ¿Per què? Per dominar el món", ha pronosticat. Aquest amuntegament de metàfores bèl·liques estrenyerà les files, però és dubtós que mitigui les sospites sobre els seus vincles amb l’Exèrcit xinès.