FRENADA DE LES EXPORTACIONS

L'economia alemanya es contreu un 0,1% el segon trimestre

Es tracta del segon trimestre (no consecutiu) en un any en què decreix l'economia europea més gran, llastada per la guerra comercial i els problemes al sector de l'automòbil

555eb53e-8f5e-4156-847c-6e769e021ce6-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

El producte interior brut (PIB) d’Alemanya es va contreure el segon trimestre d’aquest any un 0,1% respecte al primer, va informar aquest dimecres l’Oficina Federal d’Estadística (Destatis).

Es tracta del segon trimestre (no consecutiu) en un any en què decreix l’economia europea més gran, llastada per la guerra comercial i problemes al sector de l’automòbil.

"El sector exterior va frenar l’evolució del creixement econòmic, perquè les exportacions van retrocedir més que les importacions davant el trimestre anterior", va explicar Destatis en un comunicat en el qual va ressaltar que la demanda interna, la despesa pública i la construcció van despuntar entre l’abril i el juny.

Vorejant la recessió

L’ensopegada del segon trimestre es produeix després de l’increment del 0,4% del primer. Alemanya va vorejar la recessió tècnica ja en la segona meitat del 2018, quan a una contracció del 0,2% el tercer trimestre va seguir un tancament d’any pla.

Respecte al mateix trimestre de l’exercici previ, el creixement del PIB va ser del 0,4%, segons Destatis.

La principal causa de la mala evolució de l’economia alemanya és la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, que danya el rendiment del seu potent sector exterior i de la seva indústria manufacturera.

La producció industrial va caure al juny un 5,2% en termes interanuals, el descens més gran en una dècada, i les exportacions un 8%, la caiguda més gran en tres anys, segons dades difoses en els últims dies.

Incertesa del 'brexit'

Notícies relacionades

Han contribuït a més a aquesta situació les incerteses entorn del 'brexit', que s’acosta a un desenllaç sense acord després del nomenament de Boris Johnson com a primer ministre britànic i el refredament econòmic a l’eurozona, amb especial atenció en els problemes polítics a Itàlia.

La indústria del motor, principal ocupador i exportador del país, tampoc passa un bon moment. Als problemes amb els nous estàndards europeus d’emissions de finals de l’any passat s’ha sumat una caiguda de la demanda.

Temes:

Alemanya PIB