EL 2020

Catalunya sospesa tornar als mercats amb una emissió de 'bons verds'

La mesura, que permetria finançar infraestructures de mobilitat sostenible, requereix un acord amb el Govern

Aragonès en vincula l'aplicació al compliment d'objectius pressupostaris i a l'augment dels ingressos

aragones / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern de la Generalitat estudia la possibilitat de tornar als mercats a partir del 2020 a través d’una emissió de ‘bons’ verds que permeti finançar infraestructures vinculades a la mobilitat sostenible. Així ho ha explicat el vicepresident català i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que ha assenyalat que la tornada de Catalunya alsmercats financers vindrà condicionada per dos factors: el compliment delsobjectius pressupostaris i la capacitat de la Generalitat d’augmentar el seu nivelld’ingressos ordinaris. “Aquests són els dos paràmetres que ens haurien de permetre una revisió del deute en positiu”, assenyala Aragonès. També, afegeix, requerirà un acord amb l’Estat.

Tot i que l’objectiu del Govern és llançar aquesta emissió de ‘bons verds’ el pròxim any, el conseller remarca que l’Executiu de Quim Torra no té un calendari “preestablert”, ja que es requereix “seguir amb el compliment dels objectius fiscals”.

Pendents del Govern

Els plans de la Generalitat, doncs, passen per un “acord polític” previ amb el Govern espanyol, al qual Aragonès ha demanat que flexibilitzi el marge de dèficit perquè el 2020 sigui superior al 0% previst.

A més, és el Govern el que autoritza en última instància les emissions de deute a més d’un any que vulgui realitzar qualsevol comunitat, “estigui en el FLA (fons de liquiditat autonòmic) o no, hagi complert els objectius de dèficit o no”, recorda el conseller.

Els denominats ‘bons verds’ són un tipus de deute que poden emetre institucions públiques i privades i, a diferència d’altres instruments de crèdit, els fons es destinen al finançament de projectes sostenibles i socialment responsables.

“Tenim l’oportunitat de fer-ho, ja que al mercat hi ha diners disponibles en l’àmbit dels ‘bons verds’. El finançament vinculat als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) és una pràctica que està cada vegada més estesa entre els inversors”, ha ressaltat Aragonès.

Import per concretar

Els plans de la Generalitat passen per destinar els fons obtinguts en aquesta futura emissió –amb un import encara per concretar– al finançament de determinades infraestructures vinculades amb el transport net. “És una oportunitat que tenim i que podríem aprofitar si hi ha aquest acord polític amb l’Estat”, incideix Aragonès, que recorda que altres comunitats com Madrid i alguns governs estrangers han realitzat ja emissions de ‘bons verds’.

Notícies relacionades

El mes de febrer passat, la Comunitat de Madrid, la primera institució pública espanyola en apostar per aquesta modalitat d’emissions, va realitzar una col·locació de bons sostenibles de 1.250 milions d’euros –la cinquena d’aquest tipus– després d’obtenirl’aprovació del Consell de Ministres.

També les grans empreses espanyoles s’han apuntat a aquest mercat en els últims anys, entre les que destaquen multinacionals de diversos sectors, com l’energètica Iberdrola, el banc BBVA, la constructora ACS o el gestor d’infraestructures Adif.