AL JUNY

Catalunya supera les Balears com la destinació preferida pels turistes

Espanya va rebre 8,8 milions de turistes el juny, un 3,2% més, però les Canàries i les Balears van perdre visitants

La despesa suma onze mesos de creixement i arriba als 40.380 milions d'euros en els primers sis mesos

228740f9-56a5-43c3-8405-8cdf2a7194f5-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El turisme agafa impuls a les portes dels mesos clau de l’estiu. Després d’un mal mes de maig, el turisme recupera el seu lloc el juny amb la visita de 8,8 milions de turistes internacionals, un 3,2% més que el mateix mes del 2018, mentre que la despesa va ser de 9.696 milions d’euros (3,5% més). La destinació preferida dels estrangers va ser Catalunya que, per primera vegada des de l’any 2008, va desbancar el juny les Balears al sumar 2,1 milions de turistes, un 2,2% més que fa un any. 

Aquest elevat volum d’arribades es va fer notar alshotels catalans que van obtenir un històric rècord d’ocupació des que es tenen dades (1999) amb 2,3 milions de visites (un 5,1% més que l’any passat), i de pernoctacions, amb 6,8 milions (6,2% més) en tot el mes. 

Per la seva banda, les Balears van ser, al costat de les Canàries, l’única comunitat que va veure disminuir el nombre de turistes al juny, potser per la caiguda de britànics i nòrdics. A les Balears van arribar “només” 2 milions d’estrangers (un 2,6% menys que el 2018). Els hotels van mantenir estabilitat en l’ocupació amb 1,6 milions de viatgers, però van reduir les pernoctacions (9,2 milions) en més de 100.000, una dada que preocupa els hotelers que adverteixen sobre una caiguda dels ingressos a final de temporada.  

Menorca comptabilitzen aquesta caiguda en l’entorn del 10%. "El mes de maig va ser bastant dolent en ocupació, al juny va remuntar una miqueta, però sempre per sota del 2018, i juliol i agost esperem mantenir les xifres de l’any passat (85% d’ocupació) però no farà que la temporada remunti", explica la gerent de l’Associació Hotelera de Menorca, Azucena Jiménez. A Eivissa i Formentera, no obstant, asseguren que l’ocupació ha sigut molt similar a la de l’any anterior, tant al juny com al juliol i no esperen grans canvis, tot i que "sí que és possible que alguns preus s’hagin ajustat una mica", apunta el gerent de la Federació Empresarial Hotelera d’Eivissa i Formentera, Manuel Sendino. 

La gran perjudicada d’aquest mes de juny, i gairebé amb tota probabilitat de l’estiu, són les Canàries. Aquestes illes van registrar una caiguda de les arribades del 7%, fins als 931.810 turistes, de manera que sembla que torna l’estacionalitat. A les Canàries la temporada alta és a l’hivern, no obstant, amb els desastres de Turquia i Egipte, van començar a despuntar a l’estiu, però no ho han sabut mantenir: "Els estius en el futur seran més complicats a partir d’ara", explica el president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de Las Palmas, José María Mañaricua.

De fet, a l’observar el conjunt delssis primers mesos de l’any, les Canàries és l’única comunitat que perd visitants estrangers (2,8%) amb un total de 6,8 milions d’arribades, mentre que la resta creixen, inclosa Balears (un 1,9%, fins als 5,5 milions de turistes). Catalunya s’eleva un 2,5%, fins als 8,8 milions de turistes; Andalusia un 6,3%, fins als 5,6 milions i Madrid un 10,9%, fins als 3,8 milions. En total, el nombre de turistes que van visitar Espanya va augmentar un 2,8% el primer semestre i va fregar els 38,2 milions. La despesa porta 11 mesos de creixement i suma 40.380 milions d’euros fins al juny. 

Caiguda dels britànics

Notícies relacionades

Britànics, francesos i alemanys tenen Espanya com una de les seves destinacions preferides. No obstant, des de l’any passat, per diferents motius, com el bon temps a Europa, la incertesa del ‘Brexit’, l’alentiment alemany o la recuperació dels competidors han variat la realitat. I, si al maig van ser els francesos i alemanys, al juny han sigut els britànics que minven les seves visites amb una caiguda del 5,3% (2,1 milions de turistes). Els nòrdics van caure un 9,2% (491.650).

Des de començament d’any, França (-2,2%) i el Regne Unit (-1,4%) mantenen taxes negatives respecte al 2018, mentre que Alemanya millora lleugerament després d’un molt dolent 2018. Els alemanys creixen un 3,4%, respecte a l’any passat, i sumen 5,3 milions d’arribades. Els nòrdics cauen un 6,6% fins als 2,6 milions de turistes.