ocupació

Treball fa aflorar 126.751 llocs de treball en negre en sis mesos

Dels 32.067 falsos autònoms detectats, 8.076 són de plataformes com Glovo o Deliveroo

3
Es llegeix en minuts

El pla director per un treball digne que va posar en marxa el Ministeri de Treball a finals de juliol de l’any passat ha permès fer aflorar, fins al juny d’aquest any, un total de 126.751 llocs de treball, fet que suposa un increment del 45% respecte al mateix període de l’any anterior i una recaptació per quotes a la Seguretat Social d’1.146,59 milions d’euros, un 32% més que l’obtingut en el període anual anterior, d’acord amb les dades provisionals a les quals va tenir accés Europa Press.

En els 11 primers mesos del pla (agost 2018-juny 2019), també s’ha regularitzat la situació de 32.067 falsos autònoms mitjançant el seu enquadrament en el règim general de Seguretat Social com a treballadors per compte d’altri, així com la detecció de 725 infraccions amb propostes de sanció (el doble que fa un any) per 216,88 milions en concepte de liquidació de quotes a la Seguretat Social (quatre vegades més que en el període anterior).

Dins d’aquests 32.000 falsos autònoms detectats per la Inspecció de Treball, s’han fet 72 actuacions en plataformes col·laboratives i comerç electrònic, cosa que ha donat com a resultat l’afloració de 8.076 falsos autònoms en aquestes empreses, després d’haver-se detectat 277 infraccions i la recuperació, a través de liquidacions a la Seguretat Social, per import de 13,63 milions d’euros.

Així mateix, el pla director ha permès detectar782 falsos becaris, després d’elevar les actuacions inspectores un 163%, amb 1.267 inspeccions concretes, fet que ha permès ingressar a la Seguretat Social gairebé 3 milions d’euros, més del doble que l’any anterior, amb un augment de les infraccions detectades del 40%, fins a les 165.

Conversió a indefinits

Per la seva banda, s’han convertit en indefinits un total de 173.957 contractes temporals en frau de llei, un 83% més, dels quals 112.512 corresponen a actuacions ordinàries i 61.445 contractes es van transformar com a conseqüència del pla de xoc. A més, el nombre d’inspeccions s’ha incrementat un 20% i el nombre d’infraccions amb sanció, un 232%.

El pla director per un treball digne també ha regularitzat falsos contractes a temps parcial i ha aconseguit ampliar les jornades de 36.694 llocs de treball, dels quals 27.870 corresponen a actuacions ordinàries i 8.824 llocs de treball al pla de xoc. En comparació amb l’any anterior, augmenta un 58% l’activitat inspectora amb resultats en termes d’ampliació de jornada dels contractes a temps parcial.

El pagament de les hores extraordinàries i el control d’impagaments i retards en l’abonament de les retribucions salarials és un altre dels pilars del pla d’actuació del Ministeri de Treball. Així, el primer any del pla les actuacions inspectores en aquesta matèria han permès recuperar en benefici dels treballadors un total de 5,22 milions d’euros. Les inspeccions per hores extra han ascendit a 22.278 en aquest període, un 5% més que un any abans.

Notícies relacionades

Finalment, la Inspecció de Treball ha practicat 48.551 visites especials a empreses per detectar economia submergida (un 50% més que en el període anual anterior), que són aquelles actuacions que es fan en hores nocturnes, caps de setmana o dies festius i les que es duen a terme en col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

El pla director, que es va aprovar el passat 27 de juliol, no es dirigeix contra totes les empreses, sinó contra aquelles que incompleixen les seves obligacions. "Per recuperar drets laborals i combatre el frau, principals objectius d’aquest pla, s’han de fer complir les lleis socials, comesa de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social, corregint i sancionant aquells comportaments il·lícits de les empreses", recalca el Departament de Magdalena Valerio.