resultats fins al juny

El Santander guanya el 14% menys pel cost de l'ERO del Popular

El resultat va caure només el 0,2% sense tenir en compte els impactes extraordinaris

El banc amplia capital en 2.560 milions per comprar el 25% de la seva filial de Mèxic

rosas47615868 ana botin investor day londres190429181416

rosas47615868 ana botin investor day londres190429181416 / Stephen Hyde

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El Santander va guanyar 3.231 milions d’euros durant el primer semestre,un 14% menysque l’any anterior. La caiguda es va deure bàsicament al fet que el banc va haver de reservar 814 milions per pagar l’ERO que ha aprovat a Espanya després de l’absorció del Popular (600 milions per a la sortida de 3.223 treballadors), a més d’altres impactes extraordinaris, sobretot alRegne Unit, una quantitat molt superior als impactes extraordinaris de 300 milions de dotze mesos abans. Sense aquest efecte, el benefici hauria sigut de 4.052 milions, amb una caiguda de només el 0,2% o un creixement del 2,1% sense tenir en compte el tipus de canvi de les divises amb què opera.

El grup va aconseguir millorar els seusingressos bàsics un 4,2%en el primer semestre i els totals l’1,1%. El moderat increment en un 0,9% de lesdespesesva fer que el marge net despuntés l’1,3%. El capital va repetir en l’11,3% de desembre (el seu objectiu és que sigui entre l’11% i el 12%), mentre que la rendibilitat es va situar en el 7,79%, encara per sota del nivell que exigeixen els inversors (entre el 8% i el 10%). L’eficiènciava millorar fins al 47,2%, després de la reducció d’un 0,3% del nombre d’empleats i de l’1,5% de la xifra d’oficines. D’entre els seus mercats principals, el banc va aconseguir millorar el seu resultat alBrasil(1.482 milions, 12,6% més),Espanya(694 milions, 5%), Estats Units (465 milions, 39,4) i Mèxic (424 milions, 19%). En canvi, continua caient al Regne Unit (582 milions, 12,5% menys) i va baixar també en la unitat de finançament de la compra de vehicles (658 milions, 1,4% menys).

Ingressos i dividend

El seu conseller delegat, José Antonio Álvarez, ha reconegut davant dels analistes que la possible rebaixa addicional delstipus oficials per part del Banc Central Europeu (BCE) fa que la perspectiva dels ingressos bàsics del banc sigui "difícil" i depengui molt de la seva capacitat de millorar els volums de negoci. Amb tot, s’ha declarat "no tan pessimista" amb els ingressos totals: els "bancs tradicionalment més agressius seguiran sent-ho" en matèria comercial, però hi ha marge per seguir reduint la remuneració dels dipòsits uns 5 o 10 punts bàsics addicionals. En aquest sentit, ha avançat que és probable que augmenti el cobrament pels comptes corrents "no operatius" de les empreses. Així mateix, ha negat que la seva política de dividend (el vol elevar fins a destinar-hi entre el 40% i el 50% del benefici) es vegi afectada per les crides a la prudència del Banc d’Espanya.

"El banc ha obtingut el seu millor benefici ordinari trimestral dels últims vuit anys, la qual cosa reflecteix el progrés de la nostra transformació comercial i digital. Tots els països continuen registrant bons resultats, especialment Amèrica del Nord, que ara representa un 17% dels beneficis del grup, davant el 14% fa un any. Durant el trimestre, hem fet un pas més en la nostra transformació digital amb la creació de la unitat Santander Global Platform per alinear l’estructura de report d’aquests negocis amb la resta de l’organització i l’estratègia. Volem assegurar-nos que el talent i la mida del banc s’aprofiten al màxim en les iniciatives digitals i de pagaments d’alt creixement per oferir el millor servei als clients particulars, els comerços i les pimes, a més d’aportar transparència a les nostres inversions en digitalització", ha assegurat la presidenta del banc,Ana Botín, en una nota.

Contundència amb Orcel

Notícies relacionades

L’entitat, d’altra banda, ha aprovat aquest dimarts en junta extraordinària d’accionistes una ampliació de capital per un màxim de 2.560 milions d’euros per emprendre l’anunciada compra defins al 24,95% del capital de la seva filial mexicanaque està en mans d’accionistes minoritaris. Amb l’operació, que es pagarà en accions de la matriu i inclou una prima del 14% sobre la cotització dels títols del dia anterior de la seva presentació, el banc pretén accelerar el seu creixement a Llatinoamèrica, ha assegurat Botín. 

Durant l’assemblea, el secretari general del banc, Jaime Pérez Renovales, ha assegurat que el Santander acreditarà "amb tota contundència" davant dels tribunals que la decisió de desestimar l’anunciat fitxatge Andrea Orcel com a conseller delegat va ser, "tot i ser difícil, la millor per al grup i els seus accionistes". L’entitat va anunciar la incorporació del banquer italià com a número dos de Botín el setembre passat, però al gener va renunciar a la seva contractació amb l’argument que els més de 50 milions que hauria de pagar-li per deixar el seu alt càrrec directiu en l’entitat suïssa UBS eren inassumibles. El financer ha reclamat als tribunals més de 100 milions al banc espanyol per això.