Subministraments bàsics

La Generalitat invertirà 150 milions d'euros a renovar les infraestructures d'Aigües Ter Llobregat

El Departament de Territori destinarà en els pròxims quatre anys el doble de recursos que va destinar ATLL en els últims quatre anys, quan la gestió era externalitzada

zentauroepp46646125 pla mitj  del conseller de territori  dami  calvet  en roda 190121145452

zentauroepp46646125 pla mitj del conseller de territori dami calvet en roda 190121145452 / Andrea Zamorano

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La Generalitat de Catalunya invertirà en els pròxims quatre anys un total de 150 milions d’euros per renovar i modernitzar les infraestructures d’Aigües Ter Llobregat  (ATL), que proveeix d’aigua potable 5 milions de persones a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest 2019 es materialitzaran 22,2 milions d’aquesta suma total, tal com ha detallat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en roda de premsa aquest dimarts. Tot això anirà a càrrec dels comptes de la mateixa ATL, partint de la tarifa de l’aigua que es cobra als operadors i no necessitarà de fons derivats dels pressupostos de la Generalitat.   

El conseller Calvet ha anunciat el primer pla d’inversió d’ATL després que la Generalitat assumís la gestió directa de l’organisme el març passat, forçada per una sentència del Tribunal Suprem. Calvet ha detallat que el programa d’inversions presentat aquest dimarts significarà doblar en els pròxims quatre anys la inversió que va fer durant els últims quatre anys l’anterior direcció, de gestió externalitzada. Es pot recordar que ATLL va ser privatitzada el 2012 durant el primer Govern d’Artur Mas, company de partit de l’actual conseller de Territori, Damià Calvet.

"Tenim molt clar que perquè aquesta gestió sigui eficient i es pugui millorar el servei que prestem al ciutadà és necessària una inversió contínua", ha declarat Calvet. La bateria d’inversions contempla les potabilitzadores del Llobregat, ubicada a Abrera i a la qual es destinaran 14,7 milions d’euros, i a la del Ter, ubicada a Cardedeu i a la qual es destinaran 16 milions d’euros.

També una important inversió en mesures de ciberseguretat, que s’emportaran 6,4 milions per adaptar les instal·lacions d’ATL als requeriments corporatius com a "operador crític"; 3,3 milions més per a la construcció de nous dipòsits com el previst a Sant Andreu de la Barca i 1,7 milions per a la remodelació de la dessalinitzadora del Llobregat.

Sense recórrer al deute

Notícies relacionades

Tots aquests projectes aniran en paral·lel a una altra inversió prevista, de 14 milions d’euros, per a la renovació de l’artèria que uneix Sant Quirze amb Can Llong, a Sabadell; alguns ja estaven previstos en el pla estratègic de l’antiga direcció i d’altres són a proposta de la nova, de gestió directament pública.

No obstant, el conseller Calvet ha insistit que, malgrat que el nou equip doblarà la dotació de recursos, això es cobrirà netament amb la tarifa del cànon de l’aigua, que no es revisarà de manera extraordinària per a l’ocasió i que no implicarà, segons els seus càlculs, un augment del deute  de l’empresa pública. Aquest actualment ascendeix a 383 milions d’euros, segons ha reconegut el conseller.