Batalla judicial

La Seguretat Social guanya a València el seu primer macrojudici contra Deliveroo: 97 'riders' eren falsos autònoms

El magistrat del jutjat número cinc de la capital valenciana valida per primera vegada a tot Espanya l'actuació d'Inspecció de Treball

deliveroo

deliveroo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Un jutjat de València ha validat l’actuaciód’Inspecció de Treball en relació amb l’empresa de repartiment Deliveroo i ha dictaminat que els seus repartidors operaven com falsos autònoms. Així ho recull la sentència del magistrat del Jutjat Social número 5 de la capital valenciana, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, i que afecta 97 'riders'. Aquesta és la primera sentència judicial a tot Espanya que valida el criteri d’Inspecció de Treball en una actuació sobre una empresa digital de repartiment.

Fins ara Deliveroo, com Glovo, havia sigut objecte d’intervencions de la ‘policia laboral’. Aquest organisme havia determinat fins ara de manera unànime a València, Barcelona i Madrid que el sistema d’autònoms en el qual sustentava el seu entramat de repartidors no s’adequava a l’ordenament jurídic espanyol. Havien de ser treballadors assalariats i Inspecció va interposar multes a la multinacional per això, en concepte de cotitzacions retardades a la Seguretat Social. La càrrega fiscal que té un treballador autònom que cotitza per la base mínima és inferior a la d’un assalariat que es regeix, en aquest cas, pel conveni de l’hostaleria.

No obstant, Deliveroo havia recorregut les actuacions davant els tribunals i el 19 de juny, data de la sentència, el Jutjat Social número 5 de València va emetre la primera sentència: els 'riders' actuaven com a falsos autònoms. "La relació que els unia en el període contemplat era de caràcter laboral", conclou el magistrat.

Fonts consultades de la Seguretat Social no han volgut dir les xifres de la multa o la quantia pendent de pagament a què s’haurà d’enfrontar ara Deliveroo, perquè la sentència coneguda aquest dijous prové d’un jutjat de primera instància i, per tant, es pot recórrer. De fet, l’empresa ja ha avançat en un comunicat que impugnarà la decisió judicial, perquè considera que "no reflecteix la forma en què els ‘riders’ treballen amb la companyia". 

Dos macrojudicis més pendents

Deliveroo afronta, ara amb el precedent de València, la sentència d’un jutjat de Madrid per un macrojudici d’una magnitud cinc vegades superior. El 31 de maig va quedar vist per a sentència un altre cas de la Seguretat Social contra Deliveroo amb 529 repartidors implicats. A Barcelona el procés espera judici, amb 748 'riders' implicats i 1,3 milions d’euros en cotitzacions a la Seguretat Social pendents de confirmar.

Notícies relacionades

La multinacional ha insistit que "col·labora amb ‘riders’ autònoms, perquè és aquest tipus de feina el que els permet tenir la flexibilitat i el control que ells volen. Com a autònoms, els ‘riders’ poden elegir si volen treballar o no i també quan, quant i amb qui fer-ho", ha manifestat la companyia en un comunicat.

No obstant, la sentència recull diverses proves que l’empresa exercia un control directe sobre els seus repartidors. "Tothom sense excepció haurà de seguir aquest procediment", cosa que va en contra de la llibertat d’un autònom per seguir els seus propis mètodes, o "es realitzaran revisions periòdiques de l’equipament", contrari a la llibertat de l’autònom a utilitzar els seus propis mitjans de producció, són algunes dels arguments que han sigut decisius per al jutge per considerar que la relació era més pròpia d’un assalariat.