Segons Observatur

Estiu 2019: Els viatges fora d'Espanya guanyaran pes aquest estiu

Els turistes espanyols es gastaran 714 euros de mitjana aquestes vacances, cinc euros menys que el 2018

zentauroepp44654006 badalona 13 08 2018 los socorristas que vigilan las playas c180820161228

zentauroepp44654006 badalona 13 08 2018 los socorristas que vigilan las playas c180820161228 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Aquest divendres a la nit és dona la benvinguda a l’estiu 2019, i amb la nova estació, l’arribada de les tan desitjades vacances. El 98% dels espanyols ja tenen una decisió presa sobre les seves pròximes vacances i un 54% ja tenen destí decidit, segons l’Observatori Nacional de Turisme Emissor, que analitza les tendències partint d’una enquesta realitzada a més de 1.000 viatgers i 600 agències de viatges. ¿I quin serà el destí? La platja contínua sent el lloc preferit, però creixen amb força –10 punts percentuals– els destins internacionals.

Entre els que no tenen el viatge tancat, l’estranger guanya força: un 63% s’estan plantejant com una de les opcions algun destí fora d’Espanya. El 2018, el 36% dels turistes havien decidit algun destí internacional, una proporció que ascendeix al 46% aquest estiu. A més, també s’incrementen els viatges "somiats" i disminueixen considerablement els que tenen l’experiència prèvia (nou punts menys). No obstant, 6 de cada 10 viatgers esperen que les seves vacances d’estiu siguin semblants a la majoria d’estius, segons aquest informe promogut per un grup d’empreses entre les quals hi ha Iberia, Renfe, Carrefour Viajes o la Unió Nacional de Agencias de Viaje (UNAV).

La despesa dels turistes espanyols es manté estable respecte a l’any passat, amb una mitjana de 714 euros per persona (el 2018 les estimacions eren de 719 euros). Els viatgers amb un pressupost inferior als 1.000 euros suposen gairebé la meitat (49%), mentre que els que superen els 2.000 euros suposen només el 8%. Els viatges de platja seran els destins més freqüents i els protagonistes en gairebé totes les edats aquest estiu, com sempre. El segon lloc l’ocuparien els viatges culturals (26%), i el tercer, els de relax (15%).

El retrat tipus d’un turista nacional, segons Observatur, és un viatger que viatja en família, durant una mitjana de 8 dies i que gairebé sempre ho fa a l’agost, sinó al juliol. És gasta prop de 714 euros, que paga amb els estalvis, el salari o la paga extra estiuenca –és a dir, no demana un crèdit per al viatge; això només ho fan el 8% dels viatgers enquestats–; a més, tria l’hotel com a allotjament preferit, en detriment dels pisos turístics, tot i que, això sí, ho contracta tot a través d’internet. 

El sexe i l’edat ho canvia tot

Notícies relacionades

No obstant, depenent d’algunes pautes com ara  el sexe i l’edat, el retrat del turista tipus varia. Així, per exemple, les dones viatgen més en grup d’amics que els homes, sobretot amb amics de la parella; els agrada més fer viatges "diferents" (44%, davant el 38% dels homes) i es gasten menys diners: ells preveuen gastar una mitjana de 762 euros per persona, mentre que elles es queden en els 665 euros.

Quant a l’edat, els joves aposten més per apartaments turístics mentre que la gent gran és més procliu a l’hotel; segons s’eleva l’edat dels viatgers, augmenten els viatges de relax, mentre que els culturals tenen més públic entre els més joves (tot i que també entre aquells que tenen entre 55 i 64); els menors de 25 anys tenen més tendència a un estiueig diferent del que és habitual i, com més gran és el turista, abans fa la reserva de les vacances; en canvi, els joves són més de deixar-ho per a l’últim moment. El període de les vacances també varia: l’agost (el mes escollit pels més joves) adquireix especial importància entre els 35 i els 54 anys; entre els més grans de 65 anys és freqüent el setembre.

Temes:

Estiu Turisme