tensió econòmica

Juncker surt en defensa de Draghi davant dels atacs de Trump

El president de la Comissió Europea veu "injust" criticar la independència dels bancs centrals

zentauroepp48586296 european commission president jean claude juncker speaks dur190612162714

zentauroepp48586296 european commission president jean claude juncker speaks dur190612162714 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha sortit en defensa de Mario Draghi, el president del Banc Central Europeu (BCE) davant dels atacs del president dels EUA, Donald Trum.

Durant la seva participació en un fòrum a la ciutat portuguesa de Sintra, Juncker ha considerat "injust" atacar la independència dels bancs centrals, en aparent resposta a Trump. "És injust atacar la independència dels bancs centrals", ha afirmat al fòrum que el BCE celebra anualment a la localitat portuguesa de Sintra, que conclou avui amb una sessió dedicada al creixement en la zona euro.

Tot i que no va ser més explícit, la declaració de Juncker es va entendre com una resposta a les crítiques abocades per Trump dimarts, quan va qualificar d’"injustos" els eventuals estímuls els eventuals estímulsque el president del BCE, Mario Draghi, va dir que podrien arribar si continua perillant la meta de gairebé el 2% de la inflació a l’eurozona.

"Draghi acaba d’anunciar que vindran més estímuls, cosa que immediatament va devaluar l’euro en relació amb el dòlar, fent més fàcil per a ells (els europeus) la competència contra els EUA. S’han sortit amb la seva amb això durant anys, juntament amb la Xina i d’altres", va considerar Trump en el seu compte de Twitter.

Al marge d’aquesta qüestió, Juncker s’ha centrat durant el seu discurs a repassar diversos "moments de la història que han donat forma a Europa com la coneixem", i que, ha reconegut al final, són "tots exemples de crisi".

Entre ells, els greus problemes financers de Grècia de l’última dècada, sobretot durant el 2012 i el 2015, o la greu crisi de la moneda única l’estiu del 2012, quan, va recordar, hi va haver reunions que tenien per objectiu "fer el que sigui per salvar l’euro", tal com va dir llavors el president del BCE, Mario Draghi.

"Deixin-me dir-los que agraït que estic que hi fossis", ha apuntat dirigint-se a Draghi. El president de la CE també ha elogiat les regles pressupostàries europees, perquè tenen un impacte positiu i poden arribar a ser flexibles, i va posar com a exemple Espanya i Portugal.

"Pensin en Espanya i Portugal fa tres anys. Si haguéssim tingut una aproximació rígida a les regles pressupostàries i haguéssim aplicat sancions financeres prematurament, aquests països no tindrien un creixement tan robust i no serien capaços de corregir els seus comptes públics", ha assenyalat.

Notícies relacionades

"Dic això perquè de vegades rebem moltes crítiques", ha reblat, abans de recordar que no és la Comissió la que decideix sobre "vigilància financera".

Després del seu repàs dels problemes dels últims anys, Juncker ha instat a no "esperar a la pròxima crisi" per "fer el que sabem que és necessari". "Per això la Comissió treballa per enfortir el paper internacional de l’euro", ha explicat.