Batalla jurídica

Glovo agafa avantatge legal a Barcelona: una nova sentència falla a favor del seu model d'autònoms

El jutjat número 27 del social de la capital catalana valida el sistema laboral de Glovo i ja són sis les sentències favorables, davant cinc de contràries

zentauroepp48368915 barcelona 28 05 2019  sociedad repartidores de glovo deliver190606200030

zentauroepp48368915 barcelona 28 05 2019 sociedad repartidores de glovo deliver190606200030 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els tribunals de Barcelona estan decidint, de moment, la batalla jurídica que es lliura als tribunals de tot Espanya en relació amb si és legal o no el model de l’empresa de repartiment Glovo. El titular del jutjat número 27 del social de la capital catalana ha emès una nova sentència a favor del sistema d’autònoms mitjançant el qual la companyia organitza els seus repartidors. La tercera l’últim mes i mig i que decanta, fins com a mínim el pròxim dictamen, la balança a favor de l’empresa: fins ara hi ha hagut a Espanya sis sentències favorables i cinc en contra. 

La sentència, feta pública aquest dilluns però datada el 31 de maig passat, desestima la demanda d’un exrepatidor que sol·licitava la readmissió a l’empresa al considerar que havia sigut víctima d’un acomiadament com a represàlia. El que passa és que el sistema organitzatiu d’aquestes empreses de repartiment de plataformes es basa en el fet que els 'riders' són autònoms, en el reconeixement previ d’una relació laboral pròpia d’un assalariat. "La prestació de serveis desenvolupada per l’actor per a la demanda no es pot qualificar-se com a relació laboral", tal com resa la sentència, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

És a dir, el jutge no ha considerat que el 'rider' demandant fos un fals autònom i que, en conseqüència, l’empresa va liquidar la relació mercantil entre les parts de manera legítima. "El model de negoci de Glovo a Espanya es veu un altre cop'reforçat gràcies a aquesta resolució judicial", ha declarat la companyia en un comunicat en què valora la sentència.

Un estira-i-arronsa per tot Espanya

Fins ara la batalla judicial al voltant del model laboral de Glovo s’ha saldat als jutjats de Madrid i Barcelona, amb sentències contradictòries en què els magistrats han aplicat criteris diferents. D’una banda, estan els que premien les qüestions relacionades amb la flexibilitat organitzativa dels 'riders', és a dir, que no estiguin estrictament obligats a acceptar comandes, que no siguin directament penalitzats per no fer-ho o que aportin els seus propis materials (mòbil, motxilla i mitjà de transport). Aquests tendeixen a donar la raó a l’empresa i reafirmar el seu model d’autònoms.

Notícies relacionades

D’altra banda, hi ha els que consideren imprescindible el pes de l’algoritme de l’aplicació en el sistema de repartiment. Aquests consideren que l’esmentat element acaba fent impossible que el sistema existís sense ell i que, per tant, existeix una relació de subordinació entre les parts a favor de Glovo. Els esmentats magistrats han tendit a fallar en contra dels 'riders' i a favor de la seva laboralitat. En aquest sentit s’ha pronunciat la Inspecció de Treball fins ara, en les tres intervencions que ha fet a SaragossaMadrid i Barcelona.

Fins que la batalla jurídica no arribi al Tribunal Suprem, amb capacitat per unificar doctrina, no s’aclarirà si el sistema organitzatiu de Glovo s’adequa o no a l’ordenament jurídic espanyol.