COMERÇ

El Consell Intertèxtil alerta Brussel·les del perill de flexibilitzar les regles d'origen

El president de la patronal tèxtil, Càndid Penalba, es reuneix amb la comissària de Comerç Internacional de la Comissió Europea, Cecilia Malsmtrom

FILE PHOTO: European Trade Commissioner Cecilia Malmstrom attends an interview with Reuters in Geneva, Switzerland June 14, 2019. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

FILE PHOTO: European Trade Commissioner Cecilia Malmstrom attends an interview with Reuters in Geneva, Switzerland June 14, 2019. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo / Denis Balibouse (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El president del Consell Intertèxtil Espanyol, Càndid Penalba, i l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñeiro han mantingut aquest dilluns una reunió amb l’equip de la comissària de Comerç Internacional, Cecilia Malsmtrom, amb l’objectiu de traslladar la inquietud espanyola per l’efecte que pot tenir la flexibilització de les regles d’origen per al sector tèxtil. 

La patronal ha recordat a les autoritats les conseqüències fatals que poden tenir una flexibilització de les regles d’origen en el marc de la Convenció Paneuromediterrània. El CIE torna a demanar no cedir davant les peticions del Marroc i Tunísia. El Marroc és la primera destinació de les exportacions espanyoles de teixits, representant gairebé el 25% del total. D’acord amb aquestes xifres, qualsevol concessió o flexibilització en les regles d’origen no compliria la missió de l’acord, que és aconseguir la complementarietat industrial i impulsar els intercanvis comercials entre els diferents socis de la zona. En canvi, encoratjaria les compres de teixits a tercers països amb conseqüències inassumibles per a la nostra indústria.

Les regles d’origen són imprescindibles per establir els diferents criteris que determinen l’origen dels productes. Són essencials pel comerç internacional ja que moltes polítiques i instruments comercials varien en funció del país d’origen, des de les mesures de  defensa comercial als contingents, però també fonamentalment els drets aranzelaris. Les normes d’origen són per tant especialment importants en els acords comercials preferencials, on la determinació de l’origen d’un producte permetrà el seu accés al tracte aranzelari preferencial. En el cas del Marroc, per exemple, la Comissió Europea podria considerar que productes tèxtils enviats des d’Espanya al Marroc per a la seva confecció i retornats després fossin considerats productes espanyols i exempts d’aranzels. 

El Consell Intertèxtil va demanar també a Malstrom salvaguardar el tèxtil de la guerra comercial entre els Estats Units i Europa pels subsidis a les empreses d’aeronàutica.

Notícies relacionades

El Consell Intertèxtil Espanyol, representant espanyol de la patronal Europea Euratex, ha assistit avui a l’Assemblea General de la patronal que ha nomenat l’italià Alberto Paccanelli com a president, a qui acompanyaran quatre vicepresidents els pròxims dos anys.

Les federacions membres d’Euratex representen unes 171.000 empreses d’una indústria amb una facturació de 178.000 milions d’euros i ocupen 1,66 milions de treballadors.

Temes:

Comerç