CANVIS TECNOLÒGICS

¿Què és el 5G i com et canviarà la vida? Totes les claus

La cinquena generació de connexió mòbil suposa canvis molt més grans que els del 4G

Els operadors hauran de fer grans inversions, cosa que pot derivar en una pujada de les tarifes

5g

5g

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Al Mobile World Congress (MWC) del 2017 celebrat a Barcelona, el 5G va ser protagonista pel nombre de promeses sobre aquesta nova tecnologia, però amb poques –o zero– realitats. En canvi, a l’MWC d’aquest any, celebrat aquesta setmana també a la capital catalana, s’ha passat a l’acció amb presentació de mòdems i processadors, demostracions de 5G i també plans de futur. Però ¿per què és tan diferent el 5G? ¿Com canviarà la vida dels ciutadans?

«Qui s’imagini el 5G com l’evolució del que va ser el 4G s’equivoca. El 5G és una revolució molt més àmplia, ho canviarà tot», va explicar fa dues setmanes el director general de Vodafone per a Catalunya, Albert Buxadé, en un acte a Castelldefels. Aquell dia, precisament, l’operador va aconseguir fer la primera trucada del món sobre 5G, després que al desembre s’establissin els estàndards de ràdio per a aquesta tecnologia.

La cinquena generació de telefonia mòbil ja comença a ser una realitat. Definits part dels estàndards, començarà la feina de fabricants i operadors per desenvolupar-la i implementar-la. Enrique Blanco, responsable de tecnologia, xarxes i sistemes de Telefónica, va detallar a l’MWC que fa cinc anys que treballen en l’arribada del 5G i que actualment el seu equip dedica el 50% del temps a aquesta tecnologia.

Nombroses millores 

El 5G suposa nombroses millores respecte de l’anterior generació, cosa que obrirà un món de possibilitats. «Amb el 5G passarem d’estar connectades només les persones al fet que tot estigui connectat», va afirmar a la fira Tomás Alonso, director d’enginyeria de producte d’Orange España. Aquest «tot» significa que, gràcies als avantatges del 5G, serà factible que qualsevol objecte inclogui sensors i connectivitat per comunicar-se amb la resta d’objectes.

Així, el 5G implica, primer, una millora de la velocitat: si amb el 4G s’obtenia una velocitat de descàrrega de 150 megues per segon, ara es passarà a fins a 20 gigues per segon. Això obre un món de possibilitats: des de la visió en viu de vídeo 4K HDR fins a la computació a distància, és a dir, no es necessitarà instal·lar una gran quantitat de processadors en alguns objectes perquè la computació es podrà fer al núvol.

El 5G també comportarà un descens de la latència, és a dir, el temps que transcorre entre que es dona una ordre i aquesta s’executa. La caiguda és dels 50 mil·lisegons del 4G a entre un i cinc del 5G. En situacions com una operació remota, fer una incisió en el moment adequat és vital; i en la conducció a distància, frenar abans o després pot significar tenir o no un accident.

Més connexions 

Un altre dels avantatges del 5G és la quantitat de dispositius que es poden connectar a la xarxa, una variable que en aquest cas passarà dels 10.000 dispositius per quilòmetre quadrat a un milió. Aquest fet, sumat a una altra de les millores del 5G, l’eficiència energètica, permetrà un altre significatiu avanç: convertir en reals promeses com les ciutats connectades o el cotxe autònom. Col·locant sensors en tot tipus d’objectes, es pot tenir monitoritzada cada cantonada d’una ciutat. Si aquests parlen entre ells, és possible aconseguir una millora en la vida dels ciutadans, que els cotxes puguin circular de manera autònoma, menys accidents...

Notícies relacionades

Finalment, el 5G permet també implementar xarxes virtuals (network slicing), és a dir, donar característiques concretes a una part de la xarxa, de tal manera que es pugui, per un costat, ajustar una latència mínima per a connexions d’emergència i, per l’altre, una gran velocitat de descàrrega per als usuaris comuns. «El 5G serà diferencial respecte a tecnologies anteriors perquè és una nova xarxa basada en software, programable, flexible, escalable, eficient i oberta», va dir Blanco.

Però no tot són avantatges. Els mòbils, que començaran a aparèixer a mitjans del 2019, s’encariran entre 150 i 250 euros, segons Blanco. A més a més, el desplegament suposarà una gran inversió per part de les operadores, cosa que implica que podrien repercutir aquest cost en els preus dels serveis.