Ocupació

Empreses a la recerca de talent: el salari importa, però la conciliació és la clau

Els treballs tradicionals com la banca o la construcció perden interès a favor de l'electrònica o l'hostaleria

2
Es llegeix en minuts
S. Ledo

L’ocupació no és només un maldecap per a molts treballadors, sinó també per a les empreses que no troben empleats. A Espanya hi ha més de 3 milions d’aturats i un 70% de les empreses amb problemes a l’hora de trobar el talent que necessiten. Un problema dual al qual han de fer front les empreses amb nous mètodes per atreure uns empleats que no només busquen un bon salari sinó que consideren la conciliació entre l’entorn laboral i la vida personal un factor determinant.

Aquesta és una de les conclusions de l’informe 'Randstad Employer Brand Research 2019' que com cada any des de fa deu analitza quines són les preferències dels treballadors per triar una ocupació a través de 10.000 enquestes. Així el 62% dels enquestats afirma que la retribució econòmica és el motiu principal a l’hora de seleccionar una empresa per treballar i el 55% considera la conciliació el segon factor –per gèneres el percentatge varia sis de cada deu dones i cinc de cada deu homes.

I tot i que salari i conciliació premien en general, depèn de l’edat l’interès varia. Així, mentre la generació X (entre 35 i 54 anys) es fixa en la conciliació, la generació Z (entre 18 i 24 anys) valora les possibilitats de formació i els aspectes reputacionals com a inclusió i aportació a la societat. Els mil·lenistes (entre 25 i 34 anys) consideren fonamental l’ambient de treball.

Per sectors, també varia l’interès dels professionals per clàssics de fa uns anys com la construcció, la banca o les assegurances, que perden manxa i deixen de ser interessants per als nous treballadors. Ara el que es porta és l’electrònica, l’energia, l’economia digital o l’hoteleria.

Com hem canviat

Notícies relacionades

Segons el president de Randstad a Espanya, Rodrigo Martín, tenir els empleats contents és més rendible per a les organitzacions. Segons Randstad, els costos laborals es redueixen en un 10% per a aquelles empreses amb una estratègia adequada per atreure treballadors, la rotació es redueix en un 28% i el cost de contractació és un 46% inferior. El 67% de les empreses tenen més probabilitat de millora dels seus ingressos. 

Un exemple pràctic per a Martín és que en l’actualitat més de 800.000 persones falten a la feina cada dia i un quart no ho fa per una baixa mèdica. "Són milions d’hores de feina amb cost però sense productivitat [...] invertir en la felicitat del nostre propis empleats és rendible per a les organitzacions", va assenyalar Martín.