Nova economia

Primera sentència favorable a Glovo a Barcelona: els seus 'riders' són autònoms

Un jutjat de primera instància resol a la capital catalana a favor del model laboral de l'empresa de repartiment a domicili

A Madrid l'empresa ja havia tingut tres sentències favorables, així com cinc més en contra

abertran43769404 glovo180905194236

abertran43769404 glovo180905194236 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Jutjat Social número 24 de Barcelona ha dictat sentència i ha considerat vàlid el model laboral de Glovo. Així ho constata el veredicte judicial, datat del 21 de maig passat i fet públic aquest dimecres per l’empresa, que considera que la relació d’autònoms que mantenen els 'riders' amb l’empresa de repartiment a domicili s’adequa a la legislació existent. El dictamen judicial és el primer que veu la llum a la capital catalana i resol a favor de l’empresa, en un moment en què el debat sobre les condicions de treball dels repartidors ha tornat a la primera línia mediàtica després de la mort dissabte passat d’un 'rider' mentre repartia per a Glovo. S’acumulen així, de moment, cinc sentències en contra de Glovo i quatre a favor.

La resolució del tribunal barceloní dona suport als seus arguments en la flexibilitat horària, que els mitjans de treball són propietat del repartidor (vehicle i telèfon) i en el lliure albir d’aquests a l’hora de decidir si accepten comandes o no, sense una penalització directa per això. També que el seu contracte de col·laboració amb Glovo no els impedeix prestar serveis per a altres companyies de la competència. Segons el text, els repartidors "tenen una capacitat d’organització pròpia que excedeix de [sic] l’ àmbit d’una relació de caràcter laboral, i perceden una retribució variable segons els serveis realitzats".

El criteri del magistrat obvia o no incorpora en la resolució l’element central en què altres tribunals han fonamentat els veredictes que han decidit a favor de la laboralitat dels repartidors. Aquests magristrados, concretament cinc fins ara a Madrid, es recolzen en el concepte d’"alienitat". És a dir, per als 'riders' seria impossible contactar i repartir els seus encàrrecs sense la presència de l’aplicació i el seu algoritme.

Notícies relacionades

La convivència de sentències contradictòries s’anirà previsiblement succeint a les diferents ciutats d’Espanya, fins que algun dels casos acabi arribant a la sala del Tribunal Suprem, on l’alt tribunal dictarà sentencia i acabarà unificant doctrina sobre aquesta qüestió.

La sentència del jutjat de primera instància resol en sentit contrari al criteri aplicat per la Inspecció de Treball, tant a la mateixa capital catalana, com a Madrid i Saragossa. Aquest organisme ha considerat de manera unànime en les seves actuacions que els repartidors de Glovo incorren en una relació de falsos autònoms i que haurien de ser donats d’alta com a treballadors per compte d’altri a la Seguretat Social.