llista de l'OMS

El 'burn-out' o 'desgast professional' ja és una malaltia més

És "una síndrome resultant d'un estrès crònic a la feina que no ha estat gestionat amb èxit", segons l'OMS

Un grupo de empleados, en su puesto de trabajo, en una imagen de archivo.

Un grupo de empleados, en su puesto de trabajo, en una imagen de archivo. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El desgast professional, conegut com a 'burn-out', ha sigut afegit a la Classificació Internacional de Malalties de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que s’utilitza per establir tendències i estadístiques sanitàries.

La llista, confeccionada per la mateixa organització, es basa en les conclusions d’experts mèdics de tot el món. Va ser adoptada pels Estats membres de l’OMS, reunits des del 20 de maig a Ginebra en el marc de l’Assemblea Mundial de l’organització.

Aquesta classificació de malalties proporciona un llenguatge comú que facilita l’intercanvi d’informacions sanitàries entre els professionals de la salut de tot el món.

Problemes associats a l’ocupació

El desgast professional, que ha sigut incorporat a la secció de "problemes associats" a l’ocupació o a l’atur, portarà el codi QD85. Ha sigut definit com "una síndrome [...] resultant d’un estrès crònic en la feina que no va ser gestionat amb èxit" i que es caracteritza per tres elements: "una sensació d’esgotament", cinisme o sentiments negatius relacionats amb la seva feina" i una "eficàcia professional reduïda".

El registre de l’OMS precisa que el desgast professional "es refereix específicament a fenòmens relatius al context professional i no ha d’utilitzar-se per descriure experiències en altres àmbits de la vida".

La nova classificació

La nova classificació, anomenada CIP-11, publicada l’any passat, va ser adoptada durant l’edició d’aquest any de l’Assemblea Mundial, la número 72, i entrarà en vigor l’1 de gener del 2022.

Notícies relacionades

Inclou nous capítols, un dels quals, dedicat a la salut sexual. Cobreix afeccions anteriorment classificades en altres llistats, com la "incongruència de gènere", com la transsexualitat, fins ara classificada a la secció de malalties mentals.

El trastorn per videojocs va ser afegit a la secció de trastorns de dependència. La nova classificació de l’OMS també proposa un nou capítol sobre la medicina tradicional.