Món empresarial

La nova direcció de la Cambra preguntarà als empresaris si han de pressionar per la independència

El futur president, Joan Canadell, sotmetrà a consulta interna si l'entitat ha d'entrar o no de ple en el debat polític

La nova direcció vol prioritzar les pimes i els autònoms i reduir la seva dependència econòmica de les aportacions de les grans empreses

zentauroepp48353703 cambra190527133021

zentauroepp48353703 cambra190527133021

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La futura direcció independentista que assumirà les regnes de la Cambra de Comerç de Barcelona traslladarà a l’empresariat català en una consulta si han de pressionar des de la institució a favor de la independència de Catalunya. Aquesta serà la primera consulta que la nova direcció realitzarà entre els seus afiliats, tal com ha explicat el futur president de la Cambra, Joan Canadell, aquest dilluns en una roda de premsa, en la qual ha desgranat les prioritats del seu projecte. Convertir la Cambra en una "estructura d’Estat" a favor de la secessió va ser un dels principals arguments de la candidaturaEines de País, aixecada per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC).

No obstant, i malgrat aconseguir 31 de les 60 cadires elegibles en els últims comicis, la nova direcció preguntarà directament a les companyies catalanes si estarien a favor que la Cambra "participés de manera activa en la construcció de la República Catalana". Esperen fer l’esmentada consulta abans de finalitzar aquest 2019 i vindrà seguida per una segona, que serà preguntar si, com a Cambra, han de considerar el rei d’Espanya, Felip VI, persona ‘non grata’ a Catalunya. 

L’independentisme ha entrat en les recents eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona amb força i no té intenció de ser un projecte d’una sola legislatura. "Volem contribuir que Catalunya es converteixi en un dels principals pols econòmics d’Europa", ha afirmat Canadell. I això passa per allargar el projecte "10, 15 o 20 anys", segons ha aclarit. I dues són les prioritats que la nova direcció pretén desplegar una vegada assumeixi formalment el càrrec el 17 de juny.

D’una banda, Canadell ha proposat "arreglar" el cens empresarial de cara a futures eleccions per incorporar companyies que no van poder exercir el seu vot i, de l’altra, la Cambra començarà a treballar en un pla estratègic a horitzó 2025-2030, que promourà l’expansió de les petites i mitjanes empreses i els autònoms.

Després dels grans resultats aconseguits en les últimes eleccions, en què la candidatura independentista va aconseguir 31 de les 60 cadires elegibles, Eines de País vol refermar-se en la Cambra per posar-la al servei del projecte secessionista. I malgrat la clara majoria aconseguida, Canadell ha assegurat que hauria pogut ser més gran, ja que ha al·legat que "centenars d’empresaris" no els han pogut votar malgrat manifestar l’esmentat desig i afirmar reunir les condicions pertinents.

És per això que una de les primeres mesures i que pretenen que estigui liquidada abans de finalitzar el 2019 és "arreglar" el cens per incorporar les esmentades empreses. L’esmentat cens també els servirà per promoure "consultes internes" entre el món empresarial, per a les quals advoquen per continuar amb el vot electrònic, una fórmula estrenada en aquestes eleccions. 

Pimes i autònoms

Malgrat aquesta mirada llarga que ha manifestat la futura direcció de la Cambra aquest dilluns, el 5 de juny les eleccions de les sis cadires de les patronals requeriran la seva atenció. Fins ara la proposta impulsada per Pimec d’anar de manera conjunta amb Foment no ha arrelat i les dues llistes hauran de batre’s. Canadell ha afirmat que aquesta "no serà una decisió salomònica" i que per s’optarà per "criteris totalment raonables", que s’adaptin al programa que ha portat Eines de País a la direcció de la Cambra.

Notícies relacionades

En aquest sentit, malgrat no fer-ne referència directa, Canadell ha insistit que el full de ruta del seu equip és prioritzar la petita i mitjana empresa i els autònoms, no tant les grans empreses, que "durant molts anys han estat descuidats", ha considerat.

La nova direcció de la Cambra vol també reduir la seva dependència econòmica de les 14 "cadires de plata", tal com s’ha referit la futura vicepresidenta primera i pròxima successora de Canadell, Mònica Roca, durant la roda de premsa. Aquestes "cadires de plata" són les empreses que paguen cadascuna 75.000 euros per la seva representació. Roca ha explicat que treballaran per crear un fons alternatiu, amb aportacions voluntàries de l’empresariat, per "emancipar-se dels esmentats fons".