perfil

Un independentista radical al capdavant de la Cambra de Comerç

Joan Canadell ha arribat a proposar boicots a les grans companyies contràries al procés i advoca per la república catalana

zentauroepp48194521 joan canadell190523123909

zentauroepp48194521 joan canadell190523123909 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Canadell, cofundador de Petrolis Independents i del Cercle Català de Negocis, representa el perfil més independentista dels candidats que van guanyar les eleccions a la Cambra de Comerç de BarcelonaEn unes setmanes serà el nou president de l’entitat, ja que així ho han decidit els empresaris i autònoms patrocinats perl’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) que van elegir els 12 membres que conformaran el comitè executiu, el veritable òrgan de govern de la institució, una de les principals de l’entramat econòmic i empresarial català.

En el seu blog personal, Canadell es defineix com “una persona compromesa. Compromesa amb uns ideals, amb un sentiment, amb un anhel de país” i defensa “una Catalunya independent, que sens dubte exercirà de motor del sud d’Europa”. “El meu compromís”, afegeix, “ha condicionat la meva vida personalment i professionalment”. Després del fracàs de la declaració unilateral d’independència ha apostat per una altra via: anar copant el màxim d’esferes de poder, un pla en el qual l’ANC està plenament abocada i que també s’ha estès al sindicalisme del sector públic català, a través de la Inersindical-CSC. La victòria secessionista a la Cambra de Comerç és el principal triomf en aquesta estratègia.  

És defensor a ultrança de la república catalana i de trencar amb Espanyarepública catalana i no s’ha tallat en algunes ocasions de propiciar boicots contra empreses espanyoles que no aposten per l’excarceració dels presos delprocéso contra aquelles grans corporacions que van traslladar la seva seu social després del referèndum de l’1-O.

Respecte a la seva cadena de gasolineres afirma que “Petrolis Independents és la primera empresa la fundació de la qual paga tots els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC)”. I, també “anima tots els empresaris que ho facin” perquè, segons el seu parer, “només amb una hisenda pròpia forta el país pot tirar endavant [...]” En l’última ‘aturada de país’ convocada per l’independentisme, Petrolis Independents va instar els seus empleats a fer vaga contra el judici per l’1-O i va reclamar a la resta d’empresaris que seguissin el seu exemple. 

És una gran defensor de l’expresident Carles Puigdemont, del qual fins i tot va arribar a col·locar una careta al seient del copilot del seu cotxe particular. Ha escrit llibres sobre la viabilitat d’una Catalunya independent d’Espanya. És copropietari de Petrolis Independents juntament amb Jordi Roset, que va sortir elegit en les eleccions a la Cambra de Comerç de Terrassa. L’empresa explota set estacions de servei. El 2017 va facturar prop de nou milions d’euros.

Notícies relacionades

De 51 anys i enginyer industrial, és un ferm defensor de desvincular l’economia catalana “dels poders fàctics centralitzats”, representats per l’Ibex-35 i “la llotja del Bernabeu”, tal com reflecteix el programa d’‘Eines de país’, la candidatura amb què es van presentar a les eleccions a la Cambra. Des del Cercle Català de Negocis, que va fundar, s’han promogut accions com que les empreses catalanes traslladin les seves seus a l’estranger fins que s’aconsegueixi la independència o el boicot a empreses espanyoles per aconseguir l’excarceració dels presos del procés.

El gran objectiu de la candidatura independentista a la Cambra era “substituir dels òrgans de govern de les cambres les empreses que hagin traslladat la seva seu fora de Catalunya per empreses que inverteixin a Catalunya i promoure la recuperació de les caixes d’estalvis”.