Troba el teu habitatge a barcelona

nova normativa

Els agents immobiliaris justifiquen el control dels lloguers en zones determinades

La Fadei considera necessari limitar el mercat on els preus hagin pujat el 25% en els últims cinc anys

El Sindicat de Llogaters critica que la llei deixa fora del seu abast els contractes actuals d'arrendament

zentauroepp38831181 alquiler alquileres170627174007

zentauroepp38831181 alquiler alquileres170627174007 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

La Federació d’Associacions d’Empreses Immobiliàries, Fadei, patronal del sector dels agents de la propietat immobiliàries (API) considera necessari el control del mercat del lloguer a Catalunya i ha posat de manifest aquest dimecres en una nota que "és necessari prendre mesures que contribueixin a distensionar el mercat del lloguer urbà". Aquesta és la reposta de la federació davant de l’anunci del Govern de la Generalitat de limitar el preu dels lloguers per decret llei.

No obstant, la Fadei recorda que està pendent de conèixer el contingut exacte del decret per prendre un posicionament davant les mesures que proposi el Govern català. "Ara mateix, sense conèixer el text, no podem manifestar-nos en cap sentit”, explica la seva presidenta Montserrat Junyent.

No obstant, defensa la necessitat de redactar un pla estatal de vivenda que projecti, entre d’altres aspectes, un parc públic de vivenda a curt, mitjà i llarg termini, a escala municipal, i que pot justificar la contenció dels preus del lloguer a les zones d’alta demanda i on els increments de les rendes, en els últims cinc anys, hagin experimentat creixements per sobre del 25% el metre quadrat. En aquest sentit, Junyent afegeix que "s’han de definir molt bé les zones denominades tenses en relació amb la demanda i els preus del lloguer".

Discriminar els immobles

La proposta de la Conselleria de Justícia de la Generalitat catalana suposa posar un topall a les rendes d’acord ambl’índex de referència de preus del lloguer (IRPA). Sobre aquest aspecte, Junyent considera "clau" que aquest índex, elaborat a partir de les fiances que es dipositen a l’Incasòl (Institut Català del Terra), "discrimini bé cada immoble d’acord amb les seves característiques". Per a Junyent "s’han d’incloure nous criteris i perfeccionar l’Índex amb totes les dades necessàries per ampliar la descripció dels immobles, de manera que es relacionin i quedin clares totes la diferències entre un pis i un altre. Per exemple, si un pis acaba de ser reformat o no, la seva orientació i antiguitat, entre d’altres coses".

Notícies relacionades

No tots els associats coincideixen, no obstant, amb l’efecte de la norma. El president del Col·legi d’APIs de Catalunya, Joan Ollé, ha descartat que la iniciativa afavoreixi l’oferta i els preus. També el Sindicat de Llogaters ha advertit que el decret del Governdeixa fora la immensa majoria de contractes, "per no dir la totalitat", segons ha apuntat a través de Twitter. "Cap dels contractes vigents estarà regulat. Si continues vivint a la mateixa vivenda i firmes un contracte nou, la propietat podrà optar per no acollir-se a la regulació si així ho desitja", apunta el sindicat, que afegeix, a més, que el decret "inclou un munt d’excepcions de diferents tipus per als nous contractes, com si és d’obra nova o si hi ha una rehabilitació integral.

Segons el seu parer, aquesta regulació és una "farsa" que la Generalitat ha aprovat sense dialogar amb el moviment per la vivenda. També ha criticat que el decret no contempli cap sanció en cas d’incompliment de la llei i que l’única sortida que deixi als llogaters és portar el propietari a judici. Així mateix, el sindicat lamenta que la regulació es faci en base a l’índex de referència de preus de la Generalitat, un índex, diu, basat en els preus de mercat actuals i, per tant, "irreals, de bombolla".