Nova normativa

Caos en el primer dilluns del registre horari

La ministra de Treball reconeix que "ningú s'ha pres seriosament" la nova normativa i els sindicats denuncien poca pressa en les empreses per negociar com aplicar-la

control-horario

control-horario / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Com un alumne que deixa l’estudi per al dia abans de l’examen, moltes empreses han esperat fins que entrés en vigor l’obligació del registre horari per plantejar-se com abordar l’assumpte. Ho denuncien els sindicats i ho ha reconegut el mateix Govern en el primer dilluns laborable que ha imperat la norma. Va ser publicada en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 12 de març i va començar un període de gràcia de dos mesos per donar temps a les companyies per adaptar la norma a les seves respectives rutines. "Ningú s’ho ha pres seriosament", ha declarat aquest dilluns al matí la ministra de Treball, Magdalena Valerio.

El mateix Ministeri de Treball ha esperat fins al segon dia en què regeix la nova llei per editar una guia pràctica de 10 pàgines en què intenta aclarir els molts dubtes que genera la norma entre les empreses. No és gaire explícita i reafirma els principals elements que recull el reial decret, traslladant a la negociació col·lectiva entre empresaris i sindicats la materialització de la norma. Insisteix que cap treballador assalariat és aliè a l’obligació de portar un registre de la seva jornada, incloent-hi caps intermedis, professionals que exerceixin el seu ofici de manera itinerant o des de la seva pròpia casa.

La guia de Treball sí que aclareix les incògnites sobre algun cas especial, com el de les empreses de treball temporal (ETT). Els treballadors d’aquest tipus d’empreses hauran de registrar les hores realitzades i hauran de ser les empreses on presten temporalment els seus serveis les encarregades de recollir el registre de jornada. En diferent sentit s’expressa en cas de subcontractació del servei, perquè és l’empresa subcontractada la que tindrà l’obligació de registrar la jornada. 

Negociar el com

Treball no entra a concretar ni valorar com s’ha de dur a terme el registre i es limita a indicar que val "qualsevol sistema o mitjà, en suport paper o telemàtic, apte per complir l’objectiu legal, això és, proporcionar informació fiable, immodificable i no manipulable a posteriori, ja sigui per l’empresari o pel mateix treballador". Aquí entrarà la negociació de cada empresa amb els representants dels treballadors.

En la consultora Between aquest dilluns no ha sigut el primer dia feiner en què ha imperat la norma. En aquesta empresa, que assessora en qüestions tecnològiques altres empreses, registren la jornada dels seus treballadors des del 2015. Consultors visitants inclosos, segons destaquen des de la companyia, que a Barcelona dona feina a al voltant de 300 persones.

El seu sistema consisteix en un programa informàtic que l’empleat obre quan inicia la seva jornada, sigui al centre de treball o en aquella empresa que estigui assessorant en aquell moment, en què aboca l’hora d’inici, la d’acabament i en quin projecte ha estat treballant. S’emmagatzema al núvol i el treballador pot accedir en qualsevol moment per saber quantes hores acumula a la setmana. "Ens ajuda a ser més eficients internament", diuen des de Between.

La voluntat de l’empresariat perquè la norma tingui èxit serà clau en aquest aspecte, segons afirmen fonts de la Inspecció de Treball, conscients dels seus limitats recursos. A Espanya, segons l’última memòria disponible corresponent a l’exercici del 2017, hi ha 1.789 inspectors de Treball en plantilla; una xifra que gairebé no ha variat en l’última dècada. I les multes que poden imposar no són gaire abundants, segons reconeixen, i poden ascendir en primera instància fins a 6.250 euros per empresa, no per treballador.

Poca pressa de les patronals

Notícies relacionades

Aquest pròxim dimarts està fixada a Catalunya una reunió de seguiment de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) entre sindicats i patronals en què el tema del control horari serà el principal punt de l’ordre del dia. "Reclamem una negociació efectiva sobre com implementar la nova norma", afirma la secretària de política sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre. Des de la central es critica Foment del Treball i Pimec perquè no han donat prioritat al tema i perquè encara no han donat resposta a la proposta que se’ls va traslladar de manera conjunta amb UGT.

"Estem trobant resistències en no poques empreses per aplicar-lo; s’han pres massa seriosament la flexibilitat que es va prometre des del ministeri", coincideix la seva homòloga d’UGT, Núria Gilgado. Fonts de Foment del Treball i Pimec han respost, a preguntes d’aquest mitjà, que han estat estudiat amb deteniment la proposta que se’ls va fer arribar des de les centrals el mes passat i que li donaran resposta en la reunió prevista per a aquest dimarts.