La Reserva Federal manté els tipus malgrat les pressions de Trump

El banc central dels EUA assegura que continuarà mostrant-se pacient davant la bona marxa de l'economia

zentauroepp40791991 powell171102210311

zentauroepp40791991 powell171102210311 / CARLOS BARRIA

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La Reserva Federal ha deixat intactes els tipus d’interès als Estats Units, una constant que s’ha repetit des que va començar l’any. El banc central que dirigeix Jerome Powell ha tornat a mostrar la seva confiança en la marxa de l’economia nord-americana, que va créixer un 3,2% el primer trimestre del 2019, mentre es creaven 196.000 llocs de treball a l’abril, un acompliment millor de l’esperat pels analistes. La inflació s’ha tornat a quedar per sota de l’objectiu, una conjuntura que deixa tècnicament espai per tornar a abaixar els tipus, com reclama el president Donald Trump, però la Fed ha assenyalat que mantindrà de moment la seva doctrina de “paciència estratègica” a l'espera de com evolucionen els esdeveniments. Amb aquesta decisió, el preu del diner oscil·la entre el 2,25% i el 2,5%

Powell fa alguns mesos que és una de les dianes de Trump, que continua insistint que l’economia nord-americana creixeria molt més si no fos per les polítiques de normalització monetària empreses per la Fed. “Tenim el potencial de créixer com un coet si s’abaixen els tipus, alguna cosa així com un punt, i s’aplica la flexibilització quantitativa”, va tuitejar el president aquesta mateixa setmana. Trump va nomenar Powell el 2018 per reemplaçar Janet Yellen, però no està sabent digerir les decisions del banc, que és tècnicament independent de la Casa Blanca. De fet, aspira a remodelar la Fed cobrint les dues places vacants que queden al seu Comitè de Mercat Obert amb dos dels seus aliats polítics, tot i que el Senat, encarregat de confirmar-los, ja ha suggerit que no pensa recolzar-los. 

Notícies relacionades

“El mercat laboral continua sent fort i l’activitat econòmica va créixer a un ritme fort”, diu el comunicat emès aquest dimecres per l’organisme regulador. La Fed també apunta que s’ha alentit el consum i la inversió empresarial, mentre que la inflació –si es descompta el preu del petroli i els aliments– creixia menys de l’esperat. En qualsevol cas, espera que s’acosti al 2% desitjat amb el pas dels mesos. “En vista dels fets globals i financers i les pressions contingudes de la inflació, el Comitè es mantindrà pacient mentre determina futurs ajustaments”, afegeix el comunicat. 

La Fed va apujar els tipus quatre vegades durant el 2018, però aquesta tendència es va frenar amb l’entrada del nou any, per les preocupacions generades per l’alentiment de l’economia mundial, la guerra comercial amb la Xina o la incertesa política respecte al ‘brexit’. Powell ha intentat mantenir-se aïllat de la cridòria que prové de la Casa Blanca, i en tot moment ha mirat de no entrar en polèmiques amb el president.