Un subministrament bàsic

El rebut de la llum deixa de baixar i puja a l'abril

El preu de l'electricitat despunta gairebé un 1% respecte al març i un 4% respecte a l'abril de l'any passat

fcasals45285188 mas innovacion bombilla ahorro electrico181017123855

fcasals45285188 mas innovacion bombilla ahorro electrico181017123855

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El rebut mitjà de l’electricitat  ha tallat aquest mes d’abril l’espiral baixista dels últims mesos i ha despuntat gairebé un 1% respecte al mes de març passat, segons dades recollides per Europa Press a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic va ascendir a 65,46 euros l’abril, davant els 64,87 euros de març. Per fer un càlcul homogeni, s’ha comparat el mes complet d’abril amb els últims 30 dies de març.

De l’import del rebut d’aquest mes, 14,39 euros corresponen al terme fix, 37,08 euros al consum, 2,63 euros a l’impost d’electricitat i 11,36 euros a l’IVA.

Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 kilowatts hora (kWh), pròpia d’una família amb dos fills.

D’aquesta manera, en termes mensuals, es talla la tendència a la baixa que venia registrant la factura de la llum des del mes d’octubre, tallada únicament al desembre, i que va posar així fi a l’espiral alcista en què estava immers el rebut de la llum des del maig de l’any passat.

Encariment

No obstant, respecte al març del 2018, el rebut d’aquest mes és un 3,87% més car, tenint en compte els 63,02 euros que va ascendir fa un any. D’aquesta manera, suposa un encariment de 2,4 euros a la factura d’un any per l’altre.

Aquest increment coincideix a fi de la suspensió temporal de l’impost del 7% a la generació elèctrica que havia adoptat el Govern el mes d’octubre passat i que, com era previsible, s’anava a reflectir en un repunt al rebut.

Notícies relacionades

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja va estimar que el final d’aquesta suspensió temporal podria suposar una alça  podria suposar una alça d’entre "dos o tres punts percentuals", la qual cosa representaria un encariment al rebut de la llum d’"entre 0,5 i 1 euro per família".  Aquest encariment al rebut de la llum està impulsat també pel repunt en el preu mitjà del mercat elèctric espanyol, que ha tancat l’abril per sobre dels 49 euros per megawatt hora (MWh), un 0,5% per sobre del mes de març passat.

Respecte a l’abril de l’any passat, quan es va situar en els 42,67 euros per MWh el preu del 'pool', l’encariment aquest mes és de gairebé un 15%.