factura de la llum

El Govern estima que la tornada de l'impost de generació augmentarà la factura en un euro

Teresa Ribera augura que l'alça de les renovables a la primavera "absorbirà" l'efecte de la suspensió

zentauroepp46826443 teresa ribera190204120551

zentauroepp46826443 teresa ribera190204120551 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La tornada de l’impost de generació elèctrica a partir de l’abril tindrà un impacte a la factura de la llum d’entre 0,50 i 1 euro per família, segons les estimacions de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Així ho ha precisat en una entrevista a RNE en què ha explicat que si a partir de l’abril hi ha una generació renovable –molt vent i aigua– el preu d’aquesta tecnologia al mercat a l’engròs podria "absorbir" pràcticament tot l’efecte de la suspensió.

El motiu de Ribera per no prorrogar aquesta suspensió és que es podria percebre per la ciutadania com una decisió "electoralista" a pocs dies de les eleccions del 28 d’abril, i difereix de comparar aquesta amb altres mesures "urgents i puntuals" sí aprovades en els famosos "divendres socials" abans del tancament de la present legislatura perquè la suspensió de l’impost de generació va ser un remei immediat a què s’ha de donar solució de forma estructural amb una reforma del conjunt de la fiscalitat energètica.

Les estimacions del Govern, al voltant de dos o tres punts percentuals de pujada en el preu de la llum abans d’impostos, són similars a les que mantenen els experts. No obstant, és molt difícil establir una xifra exacta ja que es tracta d’un impost sobre les elèctriques que reverteixen els consumidors i en què entren en joc diverses variables. Entre aquestes, que a la primavera (mesos d’abril i maig) és quan hi ha preus més baixos de la llum perquè fa menys fred, és a dir, la gent consumeix menys, i hi sol haver abundància de renovables –eòlica i aigua– que són més barates.

Notícies relacionades

Però també altres com els preus del CO2 que porten un any d’escalada i que, no obstant, es podrien veure afectats "en positiu" si té lloc un ‘brexit’ dur, segons l’expert en energia, Francisco Valverde. "Un ‘brexit’ dur significa tarifa elèctrica barata per a Espanya", augura Valverde que explica que si el Regne Unit es queda fora del sistema europeu de drets d’emissió, abans que això es faci efectiu, les empreses britàniques començaran a vendre els seus drets per intentar monetitzar-los i a abundància d’oferta, caiguda dels preus.

No obstant, predir l’efecte que tindrà la tornada de l’impost és molt difícil: "A mi em va resultar molt complicat quantificar la baixada quan es va fer efectiva a l’octubre, no hi ha eines, podem confiar que sigui així però no tenim eines per quantificar-ho", va agregar Valverde. I recorda que, sigui com sigui, aquesta pujada al rebut afecta menys de la meitat dels consumidors elèctrics espanyols, aquells la factura dels quals està lligada al mercat a l’engròs (PVPC), i no als del mercat lliure que tenen un preu fix.