Factura de la llum

El Govern descarta prorrogar la suspensió de l'impost de generació abans de les eleccions

La ministra Teresa Ribera assegura que el Govern no té "capacitat de maniobra" abans del 28 d'abril

L'Executiu suspèn a l'octubre aquest impost (7%) durant sis mesos per abaratir la factura

zentauroepp46754910 teresa ribera190129110411

zentauroepp46754910 teresa ribera190129110411

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern descarta prorrogar la suspensió de l’impost de generació elèctrica que va passar de gravar amb un 7% aquesta activitat a fer-ho amb un 0% i la interrupció de la qual acaba el pròxim mes d’abril. "Ara acaba aquell termini de suspensió de sis mesos i no tenim capacitat de maniobra en el que queda de legislatura, el mandat d’aquest Govern acaba el 28 d’abril", va respondre als mitjans de comunicació la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, al ser preguntada sobre les seves intencions sobre aquest impost després de la seva intervenció en una jornada sobre legislació en la transició energètica organitzada per l’Institut El Cano.

El Govern va decidir suspendre aquest impost durant sis mesos el mes d’octubre davant de l’alça continuada dels preus de l’electricitat que van arribar al seu màxim anual el mes de setembre. Llavors, Ribera va anunciar com a mesura de xoc immediat la reducció al 0% d’aquesta taxa que afecta directament les elèctriques i indirectament els consumidors, ja que les empreses el traslladen als clients a la factura de la llum. 

L’Executiu va assegurar que aquesta mesura era temporal, sis mesos, per intentar reduir de forma immediata la factura d’elèctrica el màxim possible –la seva supensió es calcula que suposa una rebaixa del voltant del 3% al rebut de la llum– fins a l’arribada d’una profunda reforma estructural del sistema elèctric. No obstant, amb l’avanç electoral totes dues mesures semblen frustrades ja que, d’una banda, l’impost tornarà a la seva tònica habitual, el 7%, i la reforma del sistema elèctric mai es va produir.

Notícies relacionades

No obstant, la ministra va assegurar que totes dues, tant una reforma fiscal com una reforma del sistema elèctric, així com una integració cap a un sistema energètic molt més digitalitzat formen part delsdeures pendents en matèria energètica per a la següent legislatura. "Clarament, [l’impost de generació] forma part dels elements que han de formar part d’aquesta cistella d’actualització de la fiscalitat del sistema energètic", va agregar Ribera.

La ministra va qualificar la fiscalitat energètica actual com una "una fiscalitat creuada", sobre la qual va dir que "no envia senyals clars ni en una direcció ni en una altra", per la qual cosa requereix una revisió en profunditat per saber "què és el que es pretén, què és el que es pot fer i com es compassa en el temps aquest recorregut".