ESTADÍSTICA

El primer trimestre va portar més PIB, més ocupació i més salaris, però menys productivitat

Espanya accelera el seu creixement econòmic al 0,7% en el primer trimestre

L'ocupació creix el 0,7% i les remuneracions avancen l'1,3% respecte al període anterior

zentauroepp45958067 empresa de turrones190430091258

zentauroepp45958067 empresa de turrones190430091258 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

L’economia espanyola va tancar el primer trimestre de l’any amb més creixement de l’economia, de l’ocupació, dels salaris i dels preus, però també amb una menor productivitat. Aquestes dades constitueixen la cara i la creu de l’avanç de laComptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que, en tot, cas confirmen la tendència de desacceleració de l’economia espanyola.

Segons les dades de l’INE, l’economia va créixer el 0,7% en els tres primers mesos de l’any, una dècima per sobre del trimestre precedent, gràcies sobretot al repunt de la inversió empresarial, a la recuperació de la indústria i al sostingut avanç de la construcció.

En relació amb el mateix període de l’any anterior, el creixement interanual del PIB se situa en el 2,4%, la qual cosa suposa una dècima per sobre del registrat en l’últim trimestre de 2018, sustentat en la demanda interna, tot i que va reduir la seva aportació al creixement (2,2 punts), en tant que la demanda externa va aportar dues dècimes (quatre més que en el trimestre previ).

Desacceleració 

Les dades anuals, no obstant, no amaguen la desacceleració de l’economia espanyola. En el primer trimestre del 2018, l’economia creixia a una taxa anual del 2,9%, davant el 2,4% actual. I la relativa millora de les dades aportades per l’INE aquest dimarts, si apunten que la desacceleració no s’està produint de manera brusca. 

A la zona euro, el procés ha sigut similar. L’economia va créixer el 0,4% en els tres primers trimestres del 2019, duplicant la taxa del trimeste previ. En taxa anual, l’avanç va ser de l’1,2% sense canvis respecte del trimestre precedent. En el conjunt de la UE-28 el PIB va pujar el 0,5% en el trimestre i l’1,5% en taxa anual. En tot cas, tant les taxes mitjanes de la UE com les de la zona euro se situen molt per sota de les espanyoles.

Ocupació i salaris

Les dades de l’INE també revelen que l’ocupació va augmentar el 0,7% en taxa trimestral, una dècima per sobre del trimestre precedent, mentre que en taxa interanual va accelerar dues dècimes el seu creixement, fins al 2,8 %, la qual cosa suposa un increment net d’aproximadament 510.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

En termes interanuals, el nombred’hores efectivament treballades baixa dues dècimes, fins al 2,8%.

Així, les dades del primer trimestre no semblen incorporar els símptomes de desacceleració que molts organismes i institucions havien previst després de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 22% des del gener. Aquesta decisió política sí que ha pogut influir, no obstant, en la variació de la remuneració mitjana per assalariat de l’1,3%, davant l’1,1% del trimestre precedent. També ha pujat l’1,3% el benefici empresarial (excedent d’explotació brut)

La pujada de l’ocupació i dels salaris contribueix a situar al revers de la moneda una disminució del 0,4% de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet.

Consum final

La despesa en consum final s’incrementa un 1,5% respecte al mateix trimestre de l’any passat. Aquesta taxa és cinc dècimes inferior a la del quart trimestre. El consum final de les llars experimenta un creixement interanual de l’1,4%, sis dècimes menys que el trimestre passat. Per la seva part, el consum final de les Administracions Públiques presenta una variació interanual del 2,0%, dues dècimes inferior a la del trimestre precedent.

La inversió registra un creixement del 4,7%, superior en 0,1 punts al del trimestre anterior. La inversió en actius fixos materials creix a una taxa interanual del 5,5%, la qual cosa suposa 0,7 punts més que en el trimestre precedent. Per components, la inversió en vivendes i altres edificis i construccions disminueix 1,7 punts, passant del 6,3% al 4,6%.

Notícies relacionades

El valor afegit brut de les branques industrials augmenta un 0,4% respecte al mateix trimestre del 2018, la qual cosa suposa un increment d’1,7 punts respecte a la variació interanual registrada en el trimestre anterior. A dins, la indústria manufacturera presenta una taxa de l’1,2%, la qual cosa suposa 1,7 punts més que la del trimestre precedent.

El valor afegit brut de la construcció creix un 6,9% respecte al mateix trimestre del 2018, tres dècimes menys que en el trimestre anterior.