DENÚNCIA

Idealo reclama 500 milions a Google per abús de posició dominant

L'acusa d'afavorir el seu propi servei de comparació de preus respecte als seus competidors

zentauroepp44806284 google190110182052

zentauroepp44806284 google190110182052 / Charles Platiau

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El comparador de preus Idealo, propietat del grup Axel Springer, ha presentat una reclamació per valor de gairebé 500 milions d’euros, interessos inclosos, contra Google per haver abusat de la seva posició dominant en el mercat per afavorir el seu propi servei de comparació de preus respecte als dels seus competidors.

En un comunicat, la companyia, que ha presentat la seva reclamació davant del Tribunal Regional de Berlín, assenyala que es reserva el dret d’augmentar aquesta quantitat durant el procés, una vegada Google hagi proporcionat la informació pertinent. Idealo preveu que la disputa legal pugui durar diversos anys i que es pugui presentar en diverses instàncies.

Així mateix, el comparador recorda que fa gairebé deu anys que la Comissió Europea investiga l’antijuridicitat que Google afavoreixi el seu propi comparador de preus i productes. "Des del 2008, Google ha afavorit de forma il·legal i anticompetitiva el seu comparador de preus, posicionant-lo de forma destacada en la part superior dels resultats de recerca i alhora baixant les ofertes dels competidors", incideix.

A més, destaca l’agreujant que el servei de comparació de preus i productes de Google, "degut a la seva mala qualitat i a la falta de contingut propi", legalment no pot aparèixer entre els millors resultats de recerca a Google, basats en rellevància. Així, assegura que des de la direcció de Google es va reconèixer que el seu servei de comparació de preus "simplement no funciona.

"En ple coneixement d’aquestes circumstàncies i sense tenir en compte les seves limitacions, Google ha posicionat els seus propis serveis per sobre dels dels seus competidors en els seus resultats de recerca", afirma Idealo, que assenyala que d’aquesta manera ha evitat que els seus competidors presentin de forma justa els seus serveis als consumidors.

Segons la seva opinió, la companyia nord-americana està violant així les lleis antimonopoli, tant nacionals com europees, i apunta que, per això, la Comissió Europea la va sancionar el 2017 amb una multa de 2.420 milions d’euros i va assenyalar que els seus competidors poden reclamar danys i perjudicis a través dels tribunals nacionals.

Segons Idealo, després d’aquesta sanció, l’abús de Google continua, ja que no ha pres prou mesures per assegurar la igualtat de tracte entre tots els comparadors de preus i productes. "Google continua posicionant el seu propi servei en la part superior dels resultats de recerca i s’atorga així un avantatge indegut", incideix.

Notícies relacionades

El conseller delegat d’Idealo, Philipp Peitsch, ha assenyalat que la competència lleial a Internet només és possible si els monopolistes com Google tenen prohibit discriminar altres participants del mercat en el seu propi favor. "Amb aquest procediment legal, volem enviar un senyal que és possible defensar-se del comportament abusiu de Google", ha afegit.

"El comportament de Google posa en perill la diversitat d’ofertes de serveis i innovació a Internet i suposa un abús de la confiança del consumidor. Per a nosaltres, reclamar els danys és un pas intermedi, necessari i lògic com a part del nostre compromís per un mercat diversificat i una competència lleial, així com un pas cap a la transparència de preus per als consumidors", ha incidit.

Temes:

Google