Indústria

Els treballadors d'Alcoa pressionen el Govern contra el tancament de les plantes

El Govern espanyol respon amb l'aprovació demà d'ajuts de 91 milions per compensar els costos de CO2

Els empleats es manifesten davant del Congrés per exigir al Govern més ajuts per reduir el preu de l'energia

zentauroepp46471327 20190108 gal190108212510

zentauroepp46471327 20190108 gal190108212510 / Victor Lerena

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Entre crits d’"Energia, solució" i "Alcoa no es tanca", diversos centenars de treballadors de la multinacional Alcoa s’han manifestat aquest matí als voltants del Congrés dels Diputats per pressionar el Govern i aconseguir una solució per a l’empresa, en procés de tancament de dues de les seves plantes a Avilés (Astúries) i la Corunya, que haurà de trobar inversor abans del 30 de juny del 2019 per evitar la sortida de gairebé 300 treballadors.

El principal problema de l’empresa és trobar un inversor abans de tres mesos, però els elevats preus de l’energia a Espanya en comparació amb països com França o Alemanya fan que els inversors és probable que no hi tinguin interès, segons els treballadors. "Jo crec que no haurien d’aparèixer inversors si es manté tot igual. Al preu que està l’electricitat és impossible que algú es faci càrrec d’aquestes plantes", assegurava un dels treballadors de San Cibrao, l’única de les tres plantes d’Alcoa a Espanya que no té previst tancar.

Segons la gran indústria, la diferència de preus de l’electricitat entre Espanya i Alemanya i França és d’aproximadament 20 euros, cosa que fa que les empreses en aquest país perdin competitivitat. Per això, el Govern va decidir tirar endavant un Estatut dels Treballadors Electrointensiu que ajudi aquests consumidors "especials" d’electricitat. No obstant, els ajuts proposats pel Govern –al voltant de 150 milions en total– són a parer de la indústria del tot "insuficients" per abaratir preus però el Govern s’empara en què en la situació actual d’aturada electoral no pot fer gaire més.

Durant la manifestació, que va començar passades les 11 del matí, es va produir un incident aïllat entre la policia i alguns dels manifestants que va culminar amb una persona detinguda. A més d’aquestes protestes, aquest dijous els comitès d’empresa de la planta gallega de la Corunya i d’Astúries s’han reunit amb el Govern, representat pel secretari general d’indústria i pimes, Raül Blanco, així com amb diferents partits polítics –Ciutadans, Podem, el PSOE i el Partit Popular i més tard ho faran amb Fòrum Astúries- per intentar pressionar la Cambra. "La solució està clara; el Govern es va comprometre a trobar una solució per a les dues plantes abans del mes de juny i, si no, el Govern estarà incomplint tal com va passar amb la reforma laboral", va apuntar el secretari general de la federació d’indústria de CCOO, Agustín Martín.

El Govern aprovarà demà 91 milions d’ajuts

Per la seva banda, l’Executiu ha anunciat que aquest divendres el Consell de Ministres aprovarà ajuts de 91 milions per compensar els costos de CO2 de la gran indústria, una xifra una mica més elevada dels previst en l’esborrany de l’Estatut dels Consumidors Electrointensius que fixava la quantitat de 76 milions, però amb la possibilitat d’ampliar-la fins als 100 milions.

Notícies relacionades

Segons Indústria, aquesta xifra és un 16,5% més gran que el de l’última convocatòria d’ajuts. No obstant, el secretari general d’indústria i pimes, Raül Blanco, va assegurar després de la reunió amb els representants dels comitès d’empresa de les plantes de la multinacional a Avilès i la Corunya que si bé el Govern intentarà aglutinar totes les al·legacions fetes en l’esborrany de l’Estatut de la Indústria Electrointensiva, amb la dissolució de les corts, el Govern no pot impulsar mesures fiscals o cap reforma legal.  

En aquest sentit, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que va interrompre el consell confederal de CCOO que se celebrava a les proximitats del Congrés, es va acostar a la concentració per donar suport als treballadors d’Alcoa i exigir a l’Executiu "el compliment dels acords per garantir la viabilitat de les plantes". "El Govern no pot emparar-se en les eleccions", va recordar Unai Sordo. Una opinió compartida pel secretari general de la federació sindical USO, Pedro Ayllón, que va demanar al Govern i als partits polítics que no s’oblidin d’un problema "que s’ha de resoldre sí o sí".