Supermercats

La baixa participació en la junta de DIA dona impuls als plans de Fridman

Els accionistes de la companyia aproven l'ampliació de 500 milions proposada pel magnat rus

zentauroepp47409010 protesta de los trabajadores de dia190318134741

zentauroepp47409010 protesta de los trabajadores de dia190318134741 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Letterone guanya en la Junta d’accionistes de DIA. La baixa participació en la Casa d’Amèrica –només 2.358 accionistes titulars del 54,3% del capital social– dona impuls als plans del fons Letterone, propietat del magnat rus Mikhail Fridman, que compta amb el 29% del capital. És a dir, els accionistes de la companyia han aprovat l’ampliació de capital de 500 milions d’euros proposada per la divisió de distribució de Letterone, L1 Retail, un final anunciat que alguns dels accionistes presents van provar d’evitar per no "malvendre" la companyia.  

El conseller delegat de DIA, Borja de la Cierva, entonava en la seva intervenció el 'mea culpa' de la companyia que no havia sabut adaptar-se als temps canviants: "La caiguda de vendes en superfície comparable, la falta d’adequació d’oferta i política professional, la falta d’una cadena de subministrament i de l’execució d’operacions a les botigues estan en la base d’aquesta caiguda de la companyia", va dir De la Cierva. Mentre al·ludia a un futur prometedor que passava per "simplificar la companyia" i "tornar a fer bé les coses" amb l’omnicanalitat per bandera.

Unes intencions que no han sabut transmetre en els últims temps als accionistes i que molts dels propietaris dels supermercats DIA li van recriminar durant la seva intervenció en la junta al no haver sabut comunicar bé els seus plans. D’altres el qualificaven directament de culpable de la situació actual: "Són responsables de la pèrdua de 10 milions d’euros en 2018 i la ruïna de la nostra inversió, hem perdut el 90% del valor. I encara tenen la poca vergonya de demanar-nos que votem a favor del seu pla de reflotar DIA, som tontos però no gilipolles”, va sostenir José Antonio del Barrio

Per la seva banda, el director de L1 Retail –la divisió de distribució de Letterone–, Stephan DuCharme, va intervenir durant la junta per demanar el recolzament dels accionistes a la seva ampliació de capital, ja que la proposta del consell va assegurar que generava "una gran incertesa d’execució". "Veiem un futur més brillant per a DIA, per als accionistes, franquiciats i finançadors, però només si s’aborden els canvis estratègics i de govern fonamentals que un pla d’aquesta magnitud requereixen", va concloure DuCharme.

No obstant, molts accionistes van qualificar la proposta del magnat rus com una venda "a saldo" i van criticar les seves intencions. "Si el preu equitatiu seria 3,33 euros, Letterone està oferint 0,77 euros, el just seria com a mínim pagar la meitat, que és el que val la companyia, perquè ho val, els nostres competidors demostren que amb un canvi de gestió es poden fer les coses”, va proposar Javier Domínguez Zarzalejos, titular de 30.000 accions i representant de les 15.000 dels seus fills.

Els accionistes de DIA miren a la CNMV

L’ombra sobre la caiguda del preu de les accions de DIA va ser plantejada per alguns dels accionistes que van incidir sobre la possibilitat que algun fons vinculat al magnat rus hagués "tirat" de les accions en els cinc mesos previs a l’opa de Fridam, cosa que ha donat peu a aquest últim a oferir "a preu de saldo la compra d’una companyia que ben gestionada té moltíssim futur".

Notícies relacionades

En aquest sentit, Esteban Ciudapeña, titular de 1.950 accions, es va preguntar si la CNMV ha investigat o està investigant qualsevol possible irregularitat per part de Fridman, una cosa que també va inquirir Javier Domínguez Zarzalejos, titular de 30.000 accions i representant de les 15.000 dels seus fills, que va demanar a la CNMV i al seu president, Sebastián Albella, vetllar "pels interessos dels accionistes, pel preu de 0,67 euros i per l’espanyolitat d’aquesta companyia, dels seus empleats i accionistes".

També Rafael Vidal, amb 341.000 accions, va demanar conèixer si hi havia una investigació paral·lela a la CNMV sobre la possibilitat que Goldman Sachs fos assessor de L1 Reatil, la divisió de distribució de Letterone. "Els accionistes mereixem algun tipus d’explicació si s’està treballant en una investigació paral·lela”, va advertir. No obstant, Borja de la Cierva va assegurar desconèixer aquest punt.

Temes:

Supermercats