concentració

Alemanya alerta d'un "risc sistèmic" en la fusió entre Deutsche Bank i Commerzbank

La comissió de monopoli no veu problemes de competitivitat en una possible unió, però sí perill davant d'una nova crisi financera

zentauroepp47408503 commerzbank deutsche bank190318123603

zentauroepp47408503 commerzbank deutsche bank190318123603 / Michael Probst

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Massa gran per caure. Quan el 2008 va esclatar la crisi financera global va quedar clar que els riscos assumits pels grans bancs farcits d’hipoteques porqueria es pagarien amb els diners dels contribuents. Sense “plans de rescat” públics, la fallida d’aquestes entitats era una amenaça descontrolada per a l’economia. Una dècada després, aquest temor convertit en mantra torna a treure el cap a Alemanya davant de la possible fusió entre el Deutsche Bank i el Commerzbank.

Tan sols un dia després que les dues institucions bancàries més grans del país oficialitzessin l’inici de les converses sobre una hipotètica unió, han aflorat els dubtes que apunten en aquesta direcció. “La fusió pot suposar una nova amenaça per al món financer, un augment del risc sistèmic”, ha assegurat Achim Wambach, responsable de la Comissió de Monopolis. En cas de prosperar, la fusió engendraria el banc més poderós d’Alemanya i el tercer del continent, una entitat massa gran per caure.

D’altra banda, Wambach ha remarcat que la unió entre el Deutsche Bank i el Commerzbank compliria, a priori, l’establert per la llei de competitivitat, amb la qual cosa les autoritats podrien veure-la amb bons ulls en aquest aspecte. “Les àrees de negoci dels dos bancs només s’encavalquen lleugerament o, almenys, estan exposades a una competència notable”, segons ha apuntat en declaracions al ‘Rheinische Post’.

Perillen els llocs de treball

Segons apunta la premsa alemanya, el ministre de Finances, Olaf Scholz, hauria pressionat els responsables dels dos bancs per iniciar les negociacions d’una possible fusió abans de les eleccions europees. No obstant, el socialdemòcrata i la seva mà dreta, Jörg Kukies, antic cap de Goldman Sachs a Alemanya, no han fet cap menció als danys col·laterals d’aquest procés.

El sindicat Ver.di ha alertat que la fusió podria posar en risc fins a 30.000 llocs de treball, una xifra que l’associació d’accionistes DSW ha elevat fins als 50.000 acomiadaments. A finals de l’any passat, els dos bancs ocupaven 133.000 persones a temps complet. “No es complementen de manera significativa”, ha assegurat Frank Bsirske, responsable del sindicat i membre del consell de supervisió del Deutsche Bank.

Notícies relacionades

Els consumidors tampoc veuen amb bons ulls aquesta fusió. “Un augment dels preus i menys capacitat d’elecció no pot ser el dany col·lateral d’un líder bancari”, ha explicat Klaus Müller, president de l’associació de consumidors alemanys.

De moment, l’inici de les negociacions ja ha tingut un impacte positiu als parquets. Aquest dilluns, el Commerzbank ha disparat el preu de les seves accions un 6,7% fins als 7,63 euros, mentre que el Deutsche Bank ho ha fet un 4% fins als 8,13 euros, sent el gran guanyador del Dax, la borsa alemanya.