Reforma del Govern

Multa de fins a 6.125 euros a les empreses que incompleixin els límits de jornada laboral

El Govern aprova en el Consell de Ministres l'obligatorietat de les companyies de registrar l'horari dels seus empleats

També recupera el subsidi per a aturats més grans de 52 anys i un paquet de mesures de protecció social per als treballadors

zentauroepp47267999 consejo ministros190308133518

zentauroepp47267999 consejo ministros190308133518

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha aprovat en el Consell de Ministres d’aquest divendres, dia internacional de la dona, un reial decret que contempla una bateria de mesures de protecció social per a persones grans aturades, incentius per a la contractació de les empreses i una de les mesures més polèmiques de la legislatura: el control obligatori per part de les empreses de la jornada laboral dels seus treballadors.

Segons recull l’últim esborrany del decret llei, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, una vulneració d'aquesta obligació es contemplaria com a "infracció greu". I segons fonts de la Inspecció de Treball consultades, això suposaria una sanció d’entre 626 euros i 6.125 euros. Les penalitzacions d’ordre laboral, segons les mateixes fonts, s’han sancionat fins ara en el marc empresa, és a dir, s’imposa una única multa, malgrat haver-se detectat més d’una infracció.   

Les empreses tindran l’obligació d’especificar l’horari de jornada laboral dels seus treballadors en el seu contracte i a conservar els registres de jornada durant quatre anys. Aquests hauran d'estar a disposició de les persones treballadores, dels seus representants legals i de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social. Aquest registre de jornada s’ha de realitzar "sense perjudici de la flexibilitat horària", segons recull el reial decret, i amb excepcions en cas de formes de treball "que per les seves peculiaritats així ho requereixin".

Si bé en el si de la patronal aquesta mesura fins ara havia despertat rebuig, la introducció d’aquests dos matisos han provocat que el president de la CEOE, Antonio Garamendi, es mostrés "raonablement satisfet", segons ha expressat en una entrevista en la cadena SER.

Recuperació del subsidi per a aturats de 52 anys

Una de les principals mesures del paquet social d’aquest divendres ha sigut la recuperació de la prestació per a aturats majors de 52 anys, que fins ara estava restringit fins als 55 anys. Segons ha detallat la ministra de Treball, Magdalena Valerio, aquesta modificació beneficiaria 114.000 persones, que s’afegiran als 266.000 beneficiaris actuals. Tot això suposarà un cost anual per a les arques públiques de 348,7 milions d’euros, tal com ha detallat Valerio. 

Aquesta mesura està concebuda per a aturats de llarga durada que hagin esgotat la resta de prestacions i dels quals el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) pugui acreditar que es troben en un procés de recerca de feina actiu. També han d’haver cotitzat com a aturats un mínim de 6 anys al llarg de la seva vida laboral i s’estendrà fins que la persona trobi una feina o assoleixi l’edat legal de jubilació.

L’Executiu de Pedro Sánchez no només ha rebaixat els requisits d’accés per la via de l’edat, sinó que també ho ha fet a través de la redefinició del càlcul del concepte de "carestia". El SEPE descriu en la seva pàgina web aquest terme com "no tenir rendes de qualsevol naturalesa que en còmput mensual siguin superiors al 75% del salari mínim interprofessional, un cop exclosa la part proporcional de dues pagues extraordinàries."

Incentius per contractar persones grans aturades

Notícies relacionades

El Govern incorpora bonificacions fiscals per a les empreses que contractin de manera indefinida aturats de llarga durada, és a dir, aquells aturats que portin més de 18 mesos sense feina. Per a aquestes companyies, el reial decret contempla ajuts de 1.300 euros anuals en cas que l’aturat sigui un home i de 1.500 euros si l’aturada és dona. 

Ajuts per a famílies en risc d’exclusió

Una altra política pública que recull el decret d’aquest divendres és l’augment de la quantia dels ajuts per a famílies amb fills en risc d’exclusió social. Per als infants en risc de pobresa s’assignarà una prestació mensual que passa de 291 euros a 341 euros. I en cas de risc de pobresa extrema, aquesta xifra augmentarà fins als588 euros al mes.