dia de la dona

Les dones tenen més dificultats per ser contractades que els homes

Segons un estudi de La Caixa, elles tenen el 30% menys de probabilitats que les truquin per a una entrevista

Segons l'OIT, l'accés de la dona amb prou feines ha millorat des de l'any 1991 en un 1,9%, establint-se en el 26%

undefined2654530 barcelona  14 02 05 banco de semen del area de fec undacion 180706160137

undefined2654530 barcelona 14 02 05 banco de semen del area de fec undacion 180706160137 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Una biòloga (dona) amb la mateixa experiència i estudis que un biòleg (home) tindrà un 30% menys de probabilitats de ser escollida per a una entrevista de feina pel mateix lloc. És a dir, a currículums iguals, els homes sempre guanyen la partida, tant a l’hora de trucar als candidats com a l’hora de ser els primers a qui es truca. Elles ho tenen encara més difícil si tenen fills, i l’única manera de 'suavitzar' aquesta discriminació és amb un currículum millor.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi ‘¿Tenen les dones menys oportunitats de ser contractades?’, publicat per l’Observatori Social de La Caixa i elaborat per la Universitat Pompeu Fabra, en què s’analitza els resultats obtinguts després d’enviar més de 5.600 currículums ficticis d’homes i dones entre 37 i 39 anys a 1.372 ofertes de treball “reals”. El motiu d’aquesta franja d’edat és que a partir dels 40 anys “hi ha un alt risc de discriminació per edat”, segons va explicar una de les autores, María José González.

La diferència més gran de la desigualtat entre tots dos es dona amb els fills, una cosa que premia els homes i penalitza les dones. És a dir, les empreses prefereixen pares a homes sense fills i, no obstant, escullen dones sense fills abans que mares. Però a més, la probabilitat de rebre una trucada per a una entrevista és aproximadament un 23,5% menor per a les dones sense fills que per als homes sense fills, i creix fins al 35,9% en la comparativa entre mares i pares.

Entre els motius d’aquestes diferències, els analistes assenyalen els prejudicis i, sobretot, els estereotips.

Un mal endèmic del món

Notícies relacionades

La bretxa de gènere és un problema que s’estén per tot el planeta i que s’agreuja al mirar enrere perquè no es redueix. En els últims 27 anys l’accés de la dona al mercat laboral tot just ha millorat l’1,9%, és a dir, la dona encara té el 26% menys de probabilitats de treballar que l’home, segons l’Organització Internacional del Treball (OIT).

La solució per canviar i evitar aquestes desigualtats està en la política –dels governs– i en les polítiques –de les empreses–. Així, segons la directora del Departament sobre Condicions de Treball i Igualtat de l’OIT, Manuela Tomei, no és suficient eliminar tot allò que fa possible la discriminació i establir regles de compliment voluntari, sinó que els països s’han de dotar de lleis específiques. “Quan això es deixa a la bona voluntat de les empreses, l’impacte que es té és limitat”, va assegurar Tomei.