FARMACÈUTIQUES

Almirall va guanyar 77,6 milions el 2018, davant les pèrdues de l'any anterior

La farmacèutica catalana aposta pel negoci dermatològic amb línies d'investigació prometedores

La xifra de negocis va arribar als 811 milions d'euros, el 7,3% més

almirall-hq-building

almirall-hq-building

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La farmacèutica catalana Almirall va guanyar 77,67 milions el 2018, davant les pèrdues de 303,9 milions registrades l’any anterior. El resultat net normalitzat (descomptant provisions atípiques) va ser de 88,2 milions, davant els 27,1 milions del 2017. La farmacèutica catalana va aconseguir una xifra de negocis de 811 milions, el 7,3% més, dels quals 756,9 milions corresponen a ingressos per vendes, que van augmentar el 10,7%, impulsades pel negoci de dermatologia mèdica. L’ebitda, o benefici brut d’explotació, va arribar als 209,5 milions, el 47,3% més.

La farmacèutica catalana controlada pels germans Gallardo i dirigida pel conseller delegat Peter Guenter va reconduir els comptes de la companyia en un exercici marcat per l’adquisició d’un paquet de productes de dermatologia mèdica a la nord-americana Allergan. La firma té grans esperances posades en aquest negoci dermatològic, amb productes com Skilarence, per tractar psoriasi, o Ilumetri, un anticòs monoclonal per al tractament de pacients adults amb psoriasi en placa de moderada a greu.

Quant a les perspectives per al 2019 la farmacèutica espera créixer més del 10% aquest any i situar l’ebitda entre els 290 i els 300 milions.

Almirall va tancar el 2018 amb 86,3 milions en caixa i amb un deute financer de 548,7 milions, cosa que va suposar el 23% dels seus actius, mentre que va destinar a R+D un total de 87,6 milions, "en línia amb el 2017", apunta la companyia.

El denominat ‘pipeline’ d’R+D d’Almirall o línies d’investigació principals estan completament centrades en dermatologia mèdica. L’acord més recent ha sigut amb Dermira Inc., pel qual Almirall ha adquirit una opció de llicència de forma exclusiva dels drets per desenvolupar i comercialitzar lebrikizumab per al tractament de la dermatitis atòpica a Europa. A canvi, Dermira rebrà un pagament per opció de 30 milions d’euros. 

Si Almirall exerceix la seva opció per obtenir la llicència d’acord amb els resultats de l’actual fase IIb en estudi, Dermira rebrà un pagament addicional de 50 milions d’euros com a exercici de l’opció i serà elegible per rebre pagaments per ‘royalties’. En cas de tenir èxit en la seva aposta d’investigació, els resultats d’Almirall es dispararien. Actualment estan en marxa 14 programes d’R+D i alguns oferiran notícies aquest any. 

Notícies relacionades

El setembre passat, Almirall i Evotec van anunciar que entraven en una col·laboració per descobrir i desenvolupar teràpies capdavanteres, i al desembre Almirall i la biotecnològica X-Chem van iniciar una col·laboració per al desenvolupament de components orals per a pacients que tenen malalties dermatològiques. Les teràpies gèniques figuren també en l’objectiu d’Almirall. 

En la junta general d’accionistes, que se celebrarà el pròxim 8 de maig, el consell d’administració proposarà un dividend de 0,203 euros per acció, que suposa un increment del 7% respecte del 2017.