Anar al contingut

Serveis mínims

Així està afectant la vaga general del 21 de febrer a Catalunya

Seguiment pobre de l'aturada en el transport públic i notable a les universitats

Tallades diverses carreteres de la xarxa viària catalana des de primera hora

Gabriel Ubieto / Laia Caño

Catalunya viu una jornada de vaga convocada pel sindicat independentista Intersindical-CSC per a aquest dijous 21 de febrer [segueix les últimes notícies de la vaga general a Catalunya en directe]. La Generalitat ha establert els serveis mínims habituals en aquest tipus d’aturades:

Transport públic

En les línies del metro barceloní convencionals, el seguiment de les aturades, a les 11.20 h, segons dades de TMB, era del 78,2% de mitjana. En les línies automatitzades, com l’L9, l’L10 i l’L11, el servei habitual opera al 100%. Pel que fa als autobusos, el 95% dels vehicles operen amb normalitat, tret de desviacions puntuals de línies a causa dels talls de carrers.

Els trens de Renfe Rodalies i els Ferrocarrils Catalans de la Generalitat operen seguint els serveis mínims marcats. En el cas de Renfe, des de l’operadora informen de normalitat en el servei, malgrat un conat de tall de les vies entre Sitges i Vilanova pels volts de les set del matí, que finalment no s’ha produït. 

La Generalitat ha decretat uns serveis mínims en els transports de TMB –incloent-hi metro i autobusos de Barcelona– i els Ferrocarrils de la Generalitat del 50% en les hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 17.00 a 20.00 hores) i del 25% la resta del dia. En el cas de Renfe, els serveis mínims seran del 33% dels trens durant tota la jornada.

Per a la resta de transports de viatgers urbans i interurbans i per al servei d’autobús que uneix Barcelona amb l’aeroport del Pratla Generalitat decreta que s’ha de garantir el 50% del servei habitual i sempre un mínim d’un desplaçament complet d’anada i tornada.

Talls de carreteres i marxes lentes

Des de primera hora del matí s’han produït talls en carreteres com l’AP-7  (a l’altura de l’Hospitalet de l’Infant, Llinars del Vallès i Vilobí d’Onyar), la C-58 (al Masnou), la C-32 (a Sabadell) i l’A-2 (a l’altura de Sidamon, Lleida), a més d’algunes vies secundàries. En general són bastant intermitents [us podeu informar al minut de la situació a les carreteres al nostre fil directe sobre la vaga general a Catalunya]. 

A més, estan anunciades diverses marxes lentes de vehicles cap a localitats com ara Sant Celoni (Vallès Oriental, Barcelona)Tremp (Pallars Jussà, Lleida) per participar en les concentracions convocades al migdia a les capitals de comarca i altres ciutats de Catalunya.

Manifestacions

El sindicat independentista Intersindical-CSC ha convocat mobilitzacions entre les 11.00 hores i les 13.00 hores a les capitals de comarca i altres municipis catalans. A Barcelona ha citat els vaguistes a les 12.00 hores a la plaça de la Universitat per participar en una manifestació conjunta amb sindicats estudiantils.

A la tarda, tots els impulsors de la vaga general es concentraran a les 18.00 hores als Jardinets de Gràcia de Barcelona i a les 19.00 hores, a les altres capitals de província catalanes i a Tortosa.

Col·legis, instituts i guarderies

A les escoles i instituts, els serveis mínims estableixen la ràtio alumnes-professor habitual en cas de vaga. Per a les aules d’ensenyament infantil i primari, és a dir, de 3 a 12 anys, hi ha d’haver un docent per cada sis aules. En els casos d’educació especial, la proporció és d’un docent per cada quatre aules. Així mateix, s’estableix un terç del personal per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries.

Per als més petits, és a dir, a les guarderies o llars d’infants, s’ha de garantir el servei d’un terç de la plantilla.

Universitats

A les universitats catalanes, els sindicats estudiantils han convocat els alumnes a secundar les aturades. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb presència en la gran majoria de campus, ha cridat a "buidar les aules per la vaga general", segons el lema que han escollit per a l’ocasió.

El SEPC, vinculat a la CUP, ja va participar en altres mobilitzacions relacionades amb el procés i fonts de les diferents universitats han confirmat la presència de piquets informatius a l’entrada dels centres universitaris a les primeres hores del dia. El Sindicat d’Estudiants, una altra organització juvenil amb presència a tot l’Estat, també ha cridat a la mobilització els estudiants i secunda les aturades.  

L’afectació de la vaga ha variat segons la universitat i el campus, segons han traslladat fonts dels centres. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hi ha hagut una "notable afectació, tot i que sense incidents", segons ha confirmat la universitat. Molt semblant ha sigut l’inici de la jornada a la Universitat de Barcelona (UB), on la direcció ha qualificat de "majoritari" el seguiment de les aturades.

A la Universitat Pompeu Fabra (UPF) hi ha hagut "menys afluència de l’habitual, i s’han impartit "poques classes", segons fonts del centre. Un guió similar ha seguit la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en quatre dels cinc campus, tot i que s’han impartit la majoria de classes i no hi ha hagut incidències, segons han informat des de la direcció. No obstant, al campus ETSEIB, a Barcelona, els estudiants han tancat els accessos a primera hora del matí, amb moments de tensió. Posteriorment s’ha reprès l’activitat. 

Comerços i mercats

A Barcelona, el 90% de les parades de la Boqueria operen amb normalitat. L’afectació més gran per la vaga s’està donant a les peixateries, que treballen al 50%.

Hospitals i CAP

Als centres d’atenció primària (CAP) la Generalitat ha decretat un mínim del 25% del servei ordinari. No obstant, els serveis d’urgència tenen l’obligació d’operar amb normalitat.

Als hospitals s’han de garantir els tractaments de radioteràpia quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, depèn del criteri del facultatiu que atengui el malalt.

També els serveis mínims han d’assegurar el funcionament normal de les unitats especials, com la de cures intensives, unitats coronàries, hemodiàlisi, neonatologia i parts.

Així mateix, s’atendrà l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu, a criteri de la direcció mèdica.

Farmàcies

Respecte a les farmàcies, operaran amb els mateixos números que en un torn de guàrdia i nit.

En cas de mort d’una persona, els serveis mínims de recollida de difunts fins a les sales de refrigeració s’han fixat en el 85%, i els serveis administratius i d’atenció als familiars en el 50%.

Tercera edat

Tots els centres pensats per a la cura de persones grans han de garantir el servei que habitualment prestarien en cas de dia festiu. És el cas, per exemple, de les residències per a persones grans, els centres d’atenció especial, residències i pisos-llar.

Als centres de dia els serveis mínims són d’un funcionament normal en el servei de restauració i del 50% en la resta de serveis.