Conflicte patronal

Foment insta el Govern a canviar de criteri per mesurar la seva representativitat amb Pimec

Josep Sànchez Llibre afirma que no renuncia a arribar a un pacte, però es prepara perquè la Generalitat acabi efectuant un recompte

josep-gonzalez-pimec / RICARD CUGAT

josep-gonzalez-pimec
zentauroepp45821439 barcelona  09 11 2018 encuentro con el presidente de foment 181109103657

/

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Foment del Treball comença a obrir la porta en públic a la possibilitat que finalment no arribin a un acord amb Pimec per pactar la quota de representativitat de les dues patronals. Així ho ha manifestat el seu president, Josep Sànchez Llibre, aquest dimarts en la roda de premsa per valorar els acords de la junta directiva de febrer de l’entitat. “No renunciem a acabar arribant a un acord”, ha reiterat en diverses ocasions el president de Foment, tot i que també ha mogut fitxa perquè un hipotètic recompte de la Generalitat no li sigui desfavorable. Per a això, Sànchez Llibre ha instat el Govern a elaborar un nou decret que canviï els criteris del vigent per mesurar aquesta representativitat. L’última oferta que ha afirmat que van traslladar a Pimec és passar del 75% de quota entre Foment i Fepime, davant el 25% de Pimec, a un 65-35.

Foment insisteix que la sentència ratificada pel Tribunal Suprem que insta la Generalitat a comptar la representativitat de les diferents patronals segons un decret del 2015 no inclou de manera“objectiva”el pes del nombre de treballadors per empresa i el volum de facturació, amb la qual cosa les grans empreses, afiliades de Foment, es veurien perjudicades pel nombre de petites i mitjanes afiliades a Pimec. ¿Què passarà si finalment la Generalitat no fa cas de la petició de Foment i tira endavant amb el recompte amb els criteris vigents actualment?“Estem molt tranquils”,ha declarat Sànchez Llibre.

El president de la patronal de la gran empresa catalana ha exposat una bateria d’arguments per recolzar la seva petició. Sànchez Llibre ha afirmat, recolzant-se en les dades de la memòria anual de Foment del 2017, que el 80% de la indústria farmacèutica o de la química estan representant en empreses pertanyents a la seva organització. I que la seva presència entre les empreses de contractistes d’obra o les companyies focalitzades en les exportacions voreja el 85%. També ha al·ludit que el 95% dels convenis col·lectius els firmen empreses afiliades a Foment.

Notícies relacionades

Una de les qüestions que afectarien directament un canvi en les distribucions de les quotes de representativitat seria el repartiment dels dos milions anuals de subvencions públiques que reben les organitzacions empresarials, tal com el mateix Sànchez Llibre ha reconegut durant la roda de premsa. El litigi entre Foment i Pimec s’allarga des de fa gairebé 20 anys, quan en el 2000 es va constituir Fepime, la representant de la petita i mitjana empresa associada a Foment. La tarda d’aquest mateix dimarts, Pimec ha convocat els seus afiliats per mesurar pel seu compte la seva representativitat dins del teixit empresarial català i, així, pressionar la Generalitat per efectuar el recompte que fa mesos que posposa perquè les parts arribin a un acord.

Una altra de les divisions entre l’empresariat català que Foment té obert però que espera tancar aviat són les desavinences amb la patronal vallesana Cecot. “Continuem negociant i esperem que en les pròximes setmanes hi hagi un acord”,ha afirmat Sànchez Llibre, en una tònica molt similar a l’expressada després de la junta directiva del gener. En aquesta trobada va adduir tecnicismes legals a resoldre que auguraven una ràpida reincorporació de Cecot a Foment.