mercat elèctric

El preu de l'electricitat es dispara un 40% les primeres setmanes del 2019

Aquest augment apunta a un increment del pròxim rebut de la llum que avui pujaria un 8%

L'arribada de la primera onada de fred del 2019 és darrere de l'increment del consum a les llars

Rebut de la llum, al costat d’un comptador.

Rebut de la llum, al costat d’un comptador.

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El preu de l’electricitat s’ha disparat les primeres setmanes de gener gairebé un 40% respecte al mateix període de l’any passat, apuntant a un fort increment al rebut de la llum del primer mes de 2019. El preu del mercat majorista, el conegut com a ‘pool’, registra els dotze primers dies de l’any una mitjana de 62,87 euros per megawatt hora (MWh), davant els 45,11 euros per MWh que va marcar en el mateix període del 2018.

Respecte a desembre, el ‘pool’ també està registrant en aquestes primeres setmanes nivells més alts, amb un preu mitjà els dotze primers dies de gener un 1,5% superior al del mateix període del mes passat.

En cas de seguir en aquests nivells, el preu de l’electricitat apunta a uns nivells només superats en un mes de gener pel fatídic del 2017, quan va superar els 71,4 euros per MWh de mitjana i en alguns moments de puntes la cota dels 100 euros per MWh, i al del 2008 (70,22 euros per MWh).

Primera onada de fred

Aquests alts preus en el ‘pool’ també coincideixen en aquesta ocasió amb l’arribada de la primera onada de fred de l’any, a la qual cosa s’ha unit una menor presència, comparat amb l’exercici anterior, de les renovables, especialment l’eòlica, a la producció d’energia.

L’encariment dels preus delsdrets d’emissió de CO2 lligats a la generació elèctrica van disparar els preus de l’electricitat la segona meitat de 2018 que es van mantenir alts en aquesta arrencada del 2019.

Per contrarestar aquesta pujada en els preus de l’electricitat, el Govern va aprovar el mes de desembre passat la suspensió durant sis mesos del’impost del 7% sobre la generació elèctrica i una exempció en l’Impost Especial d’Hidrocarburs per desactivar el denominat ‘cèntim verd’ que suporten les plantes de generació amb gas.

El preu a l’engròs de l’electricitat té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del40% correspon als peatges i a prop del 25% restant, a l’IVA i a l’Impost d’Electricitat. A més, el Govern ha congelat per al 2019, per cinquè any consecutiu els peatges i càrrecs elèctrics amb què els consumidors sufraguen els costos regulats.

El rebut puja un 8%

Notícies relacionades

No obstant, amb aquests preus de la llum, el rebut en aquestes primeres setmanes de l’any s’ha encarit un 8% respecte al mateix període de l’exercici passat, segons dades recollides del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). La factura mitjana per a un consumidor domèstic ascendeix en aquests primers dies de gener a gairebé 26 euros, davant els 24 euros de fa un any.

Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà similar a l’utilitzat pel Ministeri d’Energia en els seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 kilowatts hora (kWh), pròpia d’una família amb dos fills.