sistema fiscal

Aragonès: "L'ATC demostra que la Generalitat pot assumir responsabilitats d'Estat"

El vicepresident assegura que quan l'Administració catalana gestiona "ho fa bé"

El Govern recuperarà el pla de gestió centralitzada d'impostos estatals anul·lat pel PP

fcasals45523551 madrid 19 10 2018 politica  el vicepresidente del gobierno c181019140155

fcasals45523551 madrid 19 10 2018 politica el vicepresidente del gobierno c181019140155

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha posat l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) com a exemple que la Generalitat pot assumir totes les responsabilitats d’un Estat. "Quan assumim aquestes responsabilitats ho fem bé", ha sentenciat.

Acompanyat per la secretària d’Hisenda, Marta Espasa, i el director de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), Eduard Vilà, Aragonès ha afirmat que el balanç fet sobre l’ATC és un exercici de rendiment de comptes d’"un nou model d’administració tributària que situa el ciutadà al centre".

A parer seu, el balanç és positiu malgrat que l’anterior Govern del PP va invalidar algunes de les mesures encaminades a fer de l’ATC una estructura d’Estat, com la centralització de la gestió dels impostos estatals, per exemple l’IRPF, de tot el sector públic.

Espasa ha assegurat que es manté la política de recolzament a la resta d’organismes públics i es recuperarà la centralització de la gestió d’aquests gravàmens. Aragonès ha afirmat que aquesta va ser una "decisió política" i que la gestió centralitzada és "plenament legal". 

El número dos del Govern ha assegurat que s’han aconseguit els objectius "plenament", no només en l’àmbit tecnològic, administratiu o territorial sinó amb un estalvi de 8,25 milions d’euros per a les arques de la Generalitat. Aragonès ha afegit que, a mesura que es desplegui com a 'hub' de serveis per a la resta d’administracions, permetrà un estalvi de 33,71 milions el 2027.

Més recaptació

També ha augmentat el 14% la recaptació en transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP i AJD), i en un 23% en successions i donacions, després de l’assumpció de la gestió completa dels tributs cedits el setembre de l’any passat.

Espasa ha recordat que, fins a l’agost del 2017, la Generalitat no administrava ni la meitat dels ingressos per impostos, que estaven cedits als registradors. Aquest canvi, ha ressaltat, ha permès incrementar la recaptació.

Al seu torn, es va desenvolupar la recaptació en la via executiva i s’ha anat traspassant cada vegada menys deute a l’agència estatal, l’AEAT. S’ha passat del 43% al 97%, ha explicat.

Del Servei Català de Trànsit a l’ACA

S’han sumat, a més, entre el 2015 i el 2018 diferents organismes que han cedit aquestes laborals a l’ATC, com el Servei Català del Trànsit o l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i determinats ajuntaments.

Notícies relacionades

En lluita contra el frau han aflorat 557 milions d’euros entre el 2015 i el 2017, segons la secretària d’Hisenda. Dins d’aquest pla s’inclou el càlcul de la bretxa fiscal (els impostos que s’haurien efectivament d’ingressar).

L’1 de setembre del 2017 va culminar el desplegament territorial de l’ATC, amb un total de 32 oficines i de 203 punts d’atenció.