POLÍTICA MONETÀRIA

La Fed desatén Trump i apuja els tipus però rebaixa les perspectives de creixement

La decisió, unànime, deixa el preu dels diners entre el 2,25 i el 2,5%

L'institut monetari mostra cautela davant dels sotracs borsaris

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Com s’esperava i malgrat la inusitada pressió que ha estat exercint públicament en contra Donald Trump, president dels Estats Units, la Reserva Federal ha decidit apujar per quarta vegada aquest any un quart de punt els tipus d’interès, que queden entre el 2,25 i el 2,50%. El ritme de pujades previst per a l’any que ve, no obstant, es relaxa davant d’unarevisió a la baixa de les perspectives econòmiques i, davant les tres que es preveien al setembre, ara la majoria d’integrants de la Fed estima que en realitzarà només dues el 2019.

El banc central nord-americà ha ratificat amb la decisió, adoptada unànimement, la seva independència de la Casa Blanca, des d’on Trump ha utilitzat termes com a“bogeria”per desaconsellar una pujada de tipus que assegura que és “més amenaça” per a la seva economia que la guerra comercial que ha obert amb la Xina. I en la seva compareixença davant la premsa, el president de la Fed, Jerome Powell, que va arribar al càrrec per elecció de Trump però en els últims mesos s’ha convertit en diana de les seves crítiques, ha reivindicat contundentment aquesta independència. “Les consideracions polítiques no han jugat cap paper en les nostres deliberacions o decisions”, ha declarat Powell, que ha promès que “res” impedirà a la Fed “fer exactament el que considerem que és el correcte” i complir un mandat que, ha recordat, els dona el Congrés.

Volatilitat borsària

Amb la decisió d’aquest dimarts, a més, el banc central ha demostrat tenir en compte la volatilitat borsària que s’ha experimentat en els últims mesos, potser una resposta a la petició que els va fer Trump dimarts que prenguessin “el pols als mercats”.

Tot i que el comunicat remarca els senyals actuals de la fortalesa de l’economia nord-americana per justificar la pujada de tipus, descriu com a “bastant equilibrats” els riscos per a les perspectives econòmiques i no fa referència directa a les turbulències, inclou llenguatge en el qual es promet “continuar monitoritzant esdeveniments econòmics i mercats financers globals i valorar les seves implicacions”. I en la seva roda de premsa, que a partir d’ara se celebrarà cada vegada que hi hagi una reunió en lloc de trimestralment com fins ara, Powell ha reconegut l’existència de “corrents creuats”.

Notícies relacionades

La revisió a la baixa de les perspectives per al 2019, on el creixement esperat passa del 2,5% de la seva anterior anàlisi al 2,3%, explica el fre que la Fed ha trepitjat en les pujades estimades per als pròxims 12 mesos. La taxa d’atur es calcula que continuarà baixant fins a quedar en el 3,5% i la inflació estimada queda en l’1,9%, la qual cosa segons Powell dona a l’organisme “la capacitat de ser pacients”.

Powell, a més, ha insistit en la seva roda de premsa en la fortalesa actual de l’economia nord-americana. “Aquest ésel millor any des de la crisi financera”,ha dit. “En aquest context, pensem que aquest moviment (la pujada de tipus) era apropiat per al que pensem que és una economia molt sana”.