Impostos

El Govern apujarà les bases màximes de cotització el 7%

La quantia que espera recaptar, segons càlculs de CCOO, serà de 700 milions d'euros

Fonts del Ministeri de Treball afirmen que les pensions mínimes pujaran el 3% el 2019

undefined44462316 valerio180727134739

undefined44462316 valerio180727134739 / JuanJo Martin

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Agencias

El Govern central apujarà finalment les bases màximes de cotització el 7% per a l’any que ve. Així s’ha traslladat tant a patronals com a sindicats. En un esmorzar informatiu celebrat aquest dimarts, el president de la CEOE i Cepyme, Antonio Garamendi, ha fet pública aquesta xifra, de la mateixa manera que el secretari de polítiques públiques i protecció social de CCOO, Carlos Bravo, ha fet el mateix en roda de premsa. Segons els càlculs del sindicat, l’estimació de l’increment de la recaptació s’acostarà als 700 milions d’euros.

El ball de xifres de les últimes setmanes es concreta així en aquest 7%. Inicialment, el Govern va traslladar una estimació d’entorn del 10 i el 12% a l’Autoritat Fiscal (Airef), tot i que en els últims dies la ministra de Treball, Magdalena Valerio, la rebaixarà a una forquilla del 5% al 8%.

En declaracions als mitjans, Bravo ha apuntat que una pujada de les bases màximes hauria d’anar acompanyada d’una pujada "coherent" de la pensió màxima. No obstant, ha apuntat que això no és imprescindible que es faci en un any i ha ressaltat que la pujada de les pensions màximes és una mesura que s’ha d’abordar a la taula de diàleg social "de manera dilatada en el temps". En aquest sentit, fonts del Ministeri de Treball han afirmat que preveuen una pujada del 3% per a les pensions mínimes aquest 2019.

"El 7% és superior al 5% d’altres anys i va en bona direcció", segons Bravo, que ha deixat clar que aquesta primera mesura va "en una direcció adequada". Sobre la taula del diàleg social de Seguretat Social, que es va reunir aquest dilluns, Bravo ha ressaltat que la previsió de l’Executiu és presentar als interlocutors socials una sèrie de mesures en matèria de Seguretat Social en els propers dies.

Tant per a CCOO com per a laUGT, és fonamental que s’aprovi un Reial Decret Llei abans de finals d’any que adopti mesures en matèria de Seguretat Social i que aquest sigui utilitzat per derogar la reforma del 2013 i, per tant, "per donar estabilitat a la recuperació i manteniment del poder adquisitiu de les pensions".

Notícies relacionades

"Esperem que es recuperi la fórmula de revalorització de les pensions de 1996", ha assenyalat Bravo, després d’apuntar que aquesta és la manera de traslladar tranquil·litat a la societat i de garantir el manteniment del poder adquisitiu de les pensions, "sense prejudici que es continuï discutint això en el Pacte de Toledo i en el diàleg social".

La proposta de sindicats passaria per recuperar l’IPC de finals d’any com a índex per revaloritzar les pensions i incloure una regularització final en cas que l’IPC interanual final a 30 de novembre superi l’estimat.