els reptes de l'economia espanyola

El governador del Banc d'Espanya defensa les reformes laborals de Zapatero i Rajoy

"No s'han de revertir les coses que s'han fet bé", afirma a propòsit de les negociacions entre Govern i sindicats

El supervisor considera que no s'ha de vincular de nou la revalorització de les pensions a l'IPC

zentauroepp46259467 gobernador181214145336

zentauroepp46259467 gobernador181214145336 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

"És important no revertir les coses que s’han fet bé. I cal fer unavaloració positiva de les reformes laborals del 2010 i del 2012. Han permès rebaixar la taxa d’atur del país i contribuir al creixement econòmic". El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos ha donat el seu suport a les reformes laborals que van dur a terme els governs de Zapatero i Rajoy i que van impulsar un important canvi al mercat laboral espanyol. El responsable del Banc d’Espanya defensa aquestes polítiques en un moment en què Govern i sindicats acceleren les negociacions per derogar els principals aspectes de la reforma laboral que va aprovar el PP el 2012.

Durant la seva intervenció en la conferència de clausura del cicle 'Deu anys de la fallida de Lehman Brothes', que organitza el Cercle d’Economia, Cidob i EuropeG, Hernández de Cos ha destacat que la desigualtat econòmica espanyola té molt a veure amb la taxa d’atur, que és molt elevada. "Cal incentivar la contractació idefinida, però hi ha fórmules perquè això no perjudiqui l’ocupació", ha comentat el governador abans de precisar que no coneix els canvis que es proposen introduir en les reformes Govern i sindicat, però ha recordat que el model actual ha permès millorar la competitivitat de l’economia espanyola

Reptes de l’economia espanyola

Durant la seva intervenció ha destacat que els grans reptes de l’economia espanyola sónl’envelliment de la població, l’elevada taxa d’atur i el baix creixement de la productivitat. En aquest sentit, ha destacat que l’elevada taxa d’atur continua sent un important llast per al creixement i el benestar. En particular, "és especialment preocupant que pràcticament la meitat dels aturats portin en aquesta situació més d’un any i que per als grups de població amb menor formació la taxa d’atur superi el 25%". El fort desajust de qualificacions entre empleats i aturats que sol donar-se en aquests casos suggereix la necessitat que les polítiques actives d’ocupació s’encaminin a afavorir l’ocupabilitat de cada grup sociodemogràfic, ha plantejat.

Notícies relacionades

A més, ha considerat que l’envelliment poblacional té conseqüències per a l’efectivitat de les polítiques macroeconòmiques tradicionals, per a la sostenibilitat dels comptes públics i per al mateix creixement de la productivitat. "Afrontar aquest repte requereix una política multidisciplinària que incentivi la participació dels treballadors de més edat, revisi la política migratòria per provar de compassar-la amb les necessitats del mercat de treball i fomenti la natalitat per acostar-la a les taxes d’altres països europeus, afavorint la conciliació laboral i familiar, i reduint la inestabilitat laboral en els anys d’edat fèrtil.

El governador s’ha referit també al problema que representa l’excessiu endeutament públic espanyol, que ha passat al 98% del producte interior brut (PIB) en aquests moments. I d’igual forma al problema que representa l’envelliment de la població i l’increment que això suposa en la despesa en pensions i sanitat. Ha recordat, en aquest sentit, que el 2011 es va fer una reforma de les pensions perquè la seva revalorització no estiguessin vinculades a l’IPC. "Però les últimes propostes polítiques apunten que es volen tornar a indexar a la inflació, i això generarà un cost de fins a tres punts del PIB", ha destacat el governador, que s’ha mostrat partidari de la desindexació de les pensions,