Dades Eurostat

L'economia de la zona euro perd ritme un altre trimestre amb la seva frenada més gran des del 2014

Les dades de juliol a setembre mostren un creixement del PIB del 0,2% respecte a l'anterior i encadenen cinc trimestres en desacceleració

Alemanya no desaccelera, sinó que decreix el 0,2%, la seva primera contracció des del 2015

ue

ue

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Les economies de la zona euro continuen en via de desacceleració i les dades del tercer trimestre del 2018 revelen xifres properes a l’estancament. Segons els registres publicats aquest dimecres per l’oficina estadística de la Unió Europea (UE), Eurostat, el conjunt dels 19 països de la zona euro van créixer respecte al segon trimestre el 0,2%. La xifra d’aquest període encadena així cinc trimestres a la baixa i representa el creixement intertrimestral més contingut des del segon trimestre del 2014. 

La mitjana de la UE ho va fer una desena per sobre, al 0,3%. No obstant, Alemanya ha posat la nota negativa, al caure la seva economia el 0,2%. Aquesta és la seva primera contracció des del 2015. Espanya, per la seva banda, ha mantingut el seu creixement intertrimestral al 0,6% i encadena tres trimestres ancorada en l’esmentada xifra, amb unes dades anuals de creixement del 2,3%. 

La comparativa interanual reflecteix també aquesta tendència a la desacceleració de les economies de la zona euro. El creixement del tercer trimestre del 2018 respecte al mateix període de l’any anterior va ser en l’Euro Zona de l’1,7%, cinc dècimes per sota que el trimestre anterior. En el cas de la mitjana dels 28 estats de la UE, la xifra va ser de l’1,9%, dues dècimes menys que el trimestre anterior.

Ocupació estancada

Les xifres de creació d’ocupació mostren una desacceleració en paral·lel a les de creixement macroeconòmic. Si el PIB de la zona euro creixia al menor nivell des del segon trimestre del 2014, l’increment d’ocupats ha frenat nivells del primer trimestre del 2015. El nombre d’empleats va créixer en el tercer trimestre tant a la zona euro com a la UE al 0,2%, dues dècimes per sota que en el trimestre anterior. 

En termes interanuals, l’ocupació en la zona euro va créixer l’1,3% i l’1,2% a la UE, dues dècimes menys tots dos respecte al trimestre anterior.

La producció industrial baixa

Notícies relacionades

L’activitat del sector industrial denota alguns símptomes d’aquesta desacceleració general. La producció industrial del mes de setembre, últimes dades publicades per Eurostat aquest dimecres, reflecteix una caiguda, respecte al mes d’agost, a la zona euro del 0,3% i del 0,2% a la UE. En els últims mesos aquest sector ha anat alternant períodes de contracció amb altres de moderada expansió.

A nivell interanual, l’indicador de producció industrial va créixer el setembre del 2018 respecte al mateix mes de l’any anterior el 0,9% en el conjunt de la zona euro. Dues dècimes per sota de la xifra d’agost i lluny de les xifres per sobre del 2% del maig i el juny.