gestió qüestionada

Obert judici oral a 48 exdirectius de Bancaja i Banco de Valencia

Entre els implicats hi ha l'expresident de la Generalitat valenciana José Luis Olivas

Olivas el juny passat quan anava a declarar a València

Olivas el juny passat quan anava a declarar a València / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

El jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea ha obert judici oral contra l’expresident de la Generalitat valenciana José Luis Olivas i 47 exdirectius més de Bancaja i Banco de Valencia per les operacions immobiliàries de la societat Grand Coral a Mèxic per valor de 750 milions d’euros, que van suposar "una autèntica operativa de desfalc". A tots els imposa una fiança conjunta solidària que ascendeix a més de 1.437,78 milions d’euros.

Va ser la magistrada Carmen Lamela la que va processar els 48 directius el mes d’agost passat i ara De Egea, que es fa càrrec del Jutjat Central d’Instrucció número 3 fins que es nomeni un nou titular, requereix a Olivas, Aurelio Izquierdo, Domingo Parra, Alfonso Monferrer Daudí, Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó, Juan Poch, Fernando Rodríguez Toral, Luis Candela, Marc Smet i Daniel Henry Kragt perquè en el termini de 24 hores prestin, de forma conjunta i solidària,la quantitat de 639.268.905 euros, a fi d’assegurar les presumptes responsabilitats civils pecuniàries que se’ls pogués imposar.

En el cas de José Cortina Orrios i Rafael Tomás Codoñer Seguí, el jutge els requereix igualment l’import de 406.160.000 euros, mentre que per a la resta d’acusats –unes 35 persones més– es fixa una fiança en els mateixos termes per una quantitat de 392.360.000 euros.

La interlocutòria, que recull els escrits d’acusació de la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat, Bankia Habitat i Banco de Valencia (CaixaBank), dona un termini de deu dies a les defenses perquè presentin els seus escrits de conformitat o disconformitat i assenyala la Sala Penal com l’òrgan competent per a l’enjudiciament.

De Egea envia a judici els 48 exdirectius, ja que els considera responsables d’un delicte societari continuat en la modalitat d’administració deslleial de gestió fraudulenta del patrimoni social o d’apropiació indeguda i d’un delicte de blanqueig de capitals.

Segons el relat dels fets que feia Lamela en la seva interlocutòria de transformació de les diligències a procediment abreujat –equivalent a una ordre de processament– entre el 2005 i el 2009, Bancaja –una de les set caixes que actualment integra Bankia– i Banco de Valencia –absorbida per CaixaBank– van participar en inversions immobiliàries "diverses i d’una enorme magnitud econòmica" a Baixa Califòrnia i Riviera Maia com a part de l’anomenat Grup Grand Corald.

Notícies relacionades

En paraules de la magistrada, "els màxims dirigents de Bancaja i Banco de Valencia van permetre, en uns casos, i van afavorir en d’altres, una autèntica operació de desfalc de les entitats que de manera injustificada va anar a parar en mans dels socis hotelers Juan Ferri, José Baldó i Juan Poch", beneficis que sumen al voltant de 170 milions d’euros.

En aquell moment, les entitats estaven presidides per Olivas, els directors generals eren Aurelio Izquierdo i José Fernando García de la Checa i el conseller delegat de Banco de Valrncia, Domingo Parra, tots, processats.

Temes:

Bancs